Jamal har ett uppdrag att koppla ihop människor

En stabil karriär inom brobyggen

För att skapa förutsättningar för gott samarbeta krävs mer än bara yrkeskunskaper – det behövs också en personlig touch. Efter 15 år som brokonstruktör på COWI har Assad Jamal lång erfarenhet av att föra samman människor och nå resultat. Både när det gäller att leda ett team och att bygga broar.

Det sägs att vikingarna såg norrskenet som en bro mellan jorden och vikingagudarnas hemvist, en bro som de kallade för ”Bifrost”.

Den här myten ger extra krydda åt det äventyr som tekniska huvudprojektledaren Assad Jamal och hans team är ute på i Narvik i norra Norge. Här har de konstruerat och deltar också i byggandet av Hålogalandsbron, Norges näst längsta hängbro.

Samtidigt som han lett uppföljningsarbetet med det spektakulära brobygget har han också fått se magiska norrsken bölja över himlen – ibland isblå, ibland rosa eller självlysande gröna.

En viktig bro för karriären

För Jamal är broar något som för samman människor.

– Och då menar jag inte bara rent praktiskt. Broar synliggör också känslan av att röra sig från en plats till en annan. Jag tänker på det varje gång jag korsar en bro, säger Jamal. 

Den imponerande Hålogalandsbron är en höjdpunkt på Jamals karriär som brokonstruktör. Med sina två eleganta A-formade torn som reser sig 179 meter över havet smälter bron väl in i det omgivande bergslandskapet.

Den kallas redan "världens vackraste bro" av både lokalbefolkningen och teknikfantaster. 

– Alla har ett avgörande ögonblick i sin karriär, ett projekt som de blir känslomässigt engagerade i. Jag har kollegor som kommer ihåg alla detaljer om Stora Bält-bron i Danmark. Precis så är det med den här bron för mig. Den definierar mig och min karriär på COWI, säger Jamal.

Broar för samman människor, inte bara rent praktiskt. De synliggör också känslan av att röra sig från en plats till en annan.
Assad Jamal

Stort ansvar tidigt i livet

Assad gjorde sitt examensarbete på COWI och började sedan jobba där direkt efter universitetet. Det var för 15 år sedan. Då hade han bestämt sig för att inte ha samma jobb i mer än tio år – sedan skulle han välja en ny inriktning eller byta arbetsplats. Men han ändrade sig. 

– Jag trivs så bra med mitt jobb här att jag inte kan se mig själv arbeta någon annanstans, säger han.

En av anledningarna till att han stannar kvar är att nyanställda – även de som är väldigt unga – får möjlighet att ta stort ansvar. Det finns en hierarki i organisationen, men den är inte auktoritär, säger Jamal. Jämlikheten genomsyrar allt.  

Jämlikhet i kaffekön

Jamal minns en situation under sin första vecka på huvudkontoret i Lyngby.

Han stod i kö till kaffemaskinen när en erfarnare kollega ställde sig bakom honom.

Han klev artigt åt sidan och erbjöd sin plats i kön. Men kollegan avböjde: – Nej, det är din tur, du var här först.

Jamal ler och säger att händelsen kanske också reflekterar hans kulturella bakgrund. Han är född och uppvuxen i Danmark med pakistanska föräldrar. 

– Mina föräldrar bosatte sig i Danmark för att ge mig och mina syskon de bästa förutsättningarna i livet. De sa att det var upp till oss att ta vara på våra möjligheter och skaffa oss ett bra liv. Därför har jag ett motto som jag också försöker förmedla till andra: Du kan alltid visa någon vägen, men de måste själva ta stegen och börja gå.


Du kan alltid visa någon vägen, men de måste själva ta stegen och börja gå.
Assad Jamal

Glöm inte den mänskliga faktorn

Som teamledare för 25 kollegor har Jamal lärt sig att framgång i ett projekt inte bara handlar om att hålla tidsramar och budget.

Det handlar framför allt om människorna, och om ledarens förmåga att ge dem utrymme så att de kan komma till sin rätt. Därför inleder han sina projekt med att prata och umgås med teammedlemmarna – för att sedan ta ett steg tillbaka.

– För mig är det den allra viktigaste delen i ett projekt. Vad spelar milstolpar för roll om du sliter ut tio personer och bara skickar iväg dem till nästa projekt? Du måste alltid ha den mänskliga faktorn i bakhuvudet, säger han.

I det norska broprojektet innebär det också att bygga goda relationer med externa partners – framför allt det kinesiska byggföretaget. Det har hänt en hel del intressanta saker i mötena mellan kinesiska byggarbetare och nordiska brokonstruktörer.

Kinesiska byggarbetare i lackskor

Precis i början av projektet hölls en tillställning för att stärka samarbetet. Det nordiska teamet hade ordnat en liten utflykt upp på berget, där de skulle bjuda på glögg i en traditionell samisk kåta.

De kinesiska byggarbetarna kom dit klädda för fest... i kostym och lackskor. De hade svårt att ta sig upp längs den snöklädda bergssluttningen, så värdarna fick helt enkelt hålla i dem och hjälpa dem upp.

– Sådana här stunder är så viktiga, både i arbetet och privat. De ger glädje och mening. Som projektledare har vi en unik möjlighet att få våra kollegor att känna sig värdefulla inom vårt arbetsområde. Det är något jag verkligen tycker om.

Kontakta oss

Assad Jamal
Head of Section
Major Bridges International, Denmark

Tel: +45 56402550