Roland Magnusson, Marta Rodríguez Pascual och Sofie Thomée

Tillsammans hittar de vägar att minska energianvändningen

Som energiingenjör på COWI gäller det att vara snabbfotad. När Roland Magnusson, Marta Rodríguez Pascual och Sofie Thomée har fötterna i en rad projekt samtidigt är samarbete nyckeln till deras framgång. Målet är ofta detsamma: att få ner kundernas energianvändning.

Roland har arbetat på COWI i drygt tio år, Sofie i ett och Marta någonstans däremellan. Tillsammans utgör de en viktig del i COWIs arbete för att hjälpa kunder att ställa om till ett hållbarare samhälle.

– I alla projekt vill vi ju först och främst minska kundens påverkan när det gäller den energi som de använder i sina byggnader, säger Marta.

För att lyckas med det ser Marta, Sofie och Roland bland annat till att kunderna får ut maximalt av sina solceller, att de har en Miljöbyggnad värd namnet och lyckas uppnå ett optimalt inomhusklimat.

– Det pratas mycket om material vilket är viktigt, men i det långa loppet är det oftast den energi som används under driften som betyder mest. Därför räknar vi på energianvändningen redan när konstruktionsritningarna tas fram, fortsätter Marta.

NYA UTMANINGAR MED KLIMATFÖRÄNDRINGAR

Den globala uppvärmningen innebär att de riktigt varma somrarna kommer att bli fler i framtidens Sverige. Det innebär ett nytt huvudbry för COWIs energiingenjörer.

– Detta innebär i sig en konflikt. Vi vill ha ett bra inomhusklimat under sommaren, vilket innebär ett krav på oss att hitta energisnåla sätt att kyla ner byggnader, säger Marta.

– Därför försöker vi hitta passiva åtgärder som inte kostar energi, fyller Roland på.

ETT KONSTANT LÄRANDE

Alla tre är utbildade ingenjörer. Sofie, som är det senaste tillskottet i gänget, fick till en början hjälpa till med beräkningar, men har nu tagit över hela projekt. Men hon känner kollegornas stöd.

– Jag frågar när jag behöver. Jag kan verkligen vända mig till er när som helst. Och ofta har ni svaren, och har ni inte svaren kan ni visa var jag hittar dem! säger Sofie.

Roland är med sin erfarenhet mån om att stötta och utmana sina kollegor och försöka identifiera uppgifter som är lagom svåra för deras nästa steg i utvecklingen.

– I och med att vi pratar med varandra så mycket så droppar man tips på vägen också. Så byggs kunskapen på.

”INTE SÅ KAOSIGT SOM DET LÅTER”

Som energiingenjör på COWI jobbar man med flera stora projekt samtidigt. För Marta, till exempel, är det inte ovanligt att arbeta med uppemot tio projekt samtidigt.

– I vissa fall kan kunder vilja senarelägga våra arbeten en vecka ganska plötsligt. Då får man lösa det! säger Marta.

– Det låter kaosartat, men det är inte så kaosigt som det låter, säger Roland.

Men det ställer krav på gruppen att vara agil och att ta hjälp av varandra. Marta, Sofie och Roland pratar varje dag och stuvar om i planeringen när så krävs.

– Jag skulle säga att vi har som roligast när vi har dialog med varandra. När vi utbyter erfarenheter och får feedback. Ni båda förstår hur komplexa vissa utmaningar är. Vi ger varandra respons och det utbytet behöver man när man jobbar, säger Roland.

– Det låter kanske klyschigt. Att det är roligast när vi gör det tillsammans – men det är ju det, säger Sofie.

Vi är bra var och en för sig. Men vi är bättre tillsammans. Det menar vi på COWI och under dessa veckor hyllar vi våra kollegor och firar det goda samarbetet. Vill du bli bättre tillsammans med oss? Se våra lediga tjänster.

 

Tillbaka till huvudsidan Bättre tillsammans