Simon Nilsson och Tobias Persson.

Uppdraget är att öka kvalitet och produktion

Det är raka rör mellan Simon Nilsson och Tobias Persson. Båda är anställda på COWIs Karlstadskontor, och jobbar med rör och anläggning hos Stora Enso på fabriken i Skoghall. Tobias är med sin stora erfarenhet en trygg mentor för Simon.

Simon Nilsson har arbetat på COWI sedan augusti 2021. Han gick VVS på gymnasiet och blev ställningsbyggare direkt efter skolan.

– Det jobbade jag med tills jag kände att jag började fastna. Då började jag en YH-utbildning på Karlstads Teknikcenter och läste till anläggningskonstruktör med inriktning rör/mek. Tre av mina fyra praktikplatser hade jag här och det var också på COWI som jag skrev examensuppsatsen. Och nu är jag här!

Tobias Persson är Simons mentor, och har jobbat på COWI sedan 2003.

– Jag har faktiskt också VVS-bakgrund. Därefter läste jag in teknisk linje och sedan läste jag till högskoleingenjör som energi-installationsingenjör.

Världsledande tillverkare av vätskekartong

Både Simon och Tobias är anställda på avdelningen Rör- och anläggningsteknik på COWIs Karlstadkontor och tillbringar arbetsdagen på Stora Ensos anläggning i Skoghall. En mäktig anläggning.

På Stora Enso Skoghall arbetar ungefär 700 personer där man producerar pappersmassa från träråvara som används i tillverkningen av vätskekartong. Varje dygn tillverkas kartong som motsvarar ungefär 100 miljoner 1-litersförpackningar, vilket motsvarar tio varv runt jorden under ett år. Tobias och Simons uppdrag är att genomföra olika projekt för att underhålla, utveckla och förbättra kvaliteten och öka produktionen i fabriken.

– Simon jobbar mot KM7, kartongmaskin 7. Det är den mindre av fabrikens två kartongmaskiner, säger Tobias.

– Allt vi gör, gör vi för att öka produktion och kvalitet. Skulle maskinen stå still förlorar kunden väldigt mycket pengar.

Mentorskapet skapar lugn

Simon säger att det känns tryggt att få stöd av Tobias med all hans kunskap och trygghet.

– Tobias är så lugn. Det jag försöker lära mig är att vara lika kall som han. Jag vill ha så mycket koll att jag inte ska behöva känna mig stressad, säger Simon.

– Eftersom jag är så ny känner jag mig stressad i princip i varje moment. Jag stressar upp mig, men så pratar jag med Tobias och lugnar ner mig igen.

Tobias tittar på Simon och avbryter.

– Du vill ju så mycket, det är det som gör dig stressad. Därför försöker jag hjälpa dig genom att punkta ner processen och kanske stötta dig med kontakter eller så. Det är ju en jättestor skillnad på dig nu och för ett halvår sedan i din trygghet, det märks, säger Tobias.

Man prövas i mötet med montörerna

På Skoghall samsas de om utrymmet både med konsulter från andra byråer och kundens egen personal.

– Man ska inte sticka under stolen med att det är en stor skillnad mellan att sitta här på bruket och på COWI-kontoret. Här ute är man ju i hetluften hela tiden. Det kan ju bli pinsamt om man har gjort en ritning och sedan ska förklara för montören och man inte riktigt vet vad man pratar om, säger Tobias och fortsätter:

– Samtidigt får man direkt ett kvitto på att man har gjort en bra konstruktion när det fungerar bra för montören och att det blir bra för driftspersonalen och i produktion.

Mycket handlar om det sociala

Gänget på bruket finns i Simons tankar inte bara under dagen, utan också efter arbetstid.

– Stora Enso och arbetsgruppen följer självklart med överallt. Vi pratar med varandra också efter klockan fyra, säger Simon.

– Vi har en gemensam chattgrupp för COWI-folk som har, eller har haft, en relation till Stora Enso. Där kan det komma olika funderingar kring både uppdrag och saker av privat natur, och vi stöttar varandra, säger Tobias.

Aktiviteten i gruppen varierar.

– En dag kan det vara helt tyst, men om någon startar en konversation så brukar den hålla på länge, säger Simon.

– Det handlar om sociala kontakter för oss som annars inte träffas dagligen. Det behöver inte ha med jobbet att göra, det kan vara något helt annat. Som var vi ska ses för att äta middag, säger Tobias.

– Karlstad har många bra ställen. Jag äter gärna asiatiskt och går gärna till en thai-restaurang, säger Simon.

– Så länge man kan få en öl, är jag nöjd, skrattar Tobias.

Vi är bra var och en för sig. Men vi är bättre tillsammans. Det menar vi på COWI och under dessa veckor hyllar vi våra kollegor och firar det goda samarbetet. Vill du bli bättre tillsammans med oss? Se våra lediga tjänster.


Tillbaka till huvudsidan Bättre tillsammans