Don Nguyen hade påverkat många människors liv redan innan han fyllde 30. Men det slutar inte där. Den unga, trefaldigt belönade brokonstruktören vill göra allt han kan för att bidra på ett positivt sätt till världen omkring honom. Han kombinerar sin passion för broar med volontärarbete på heltid.

Dons pappa arbetade i en chokladfabrik och hans mamma var sömmerska, och det fanns inte på kartan att Don skulle bli civilingenjör.

Ändå blev han den förste i sin vietnamesiska familj som tog en mastersexamen. Direkt efter examen började han jobba på COWI i sin hemstad Seattle i delstaten Washington i USA – men han hade mer än akademiska meriter med sig i bagaget.

Bland annat visade han prov på stor social kompetens, och en längtan efter att göra skillnad i människors liv.

– Jag har alltid tyckt om att hjälpa människor och att vara delaktig, säger han.

Resultat ger stolta kollegor

På kontoret i centrala Seattle märks det snabbt att Don är en eldsjäl. De andra på företaget är mycket stolta över sin unga kollegas framgångar.

Bara under 2017 fick han tre fina utmärkelser: Top 10 New Faces of Civil Engineering Professionals, Young Engineer of the Year och Top Young Professionals in the Northwest.

Med en kombination av bred teknisk kunskap och fina sociala färdigheter ägnar Don fritiden åt att få fler människor att upptäcka och fascineras av ingenjörsyrkena.

Han betonar att det inte är arbete han känner sig tvungen att göra. Han gör det för att han vill ge något tillbaka till samhället.

100 glasspinnar kan tillsammans bära upp minst 260 kilo. 
Don Nguyen

Glasspinnar – tuffare än du tror 

Tänk dig hundratals entusiastiska gymnasieelever, tusentals glasspinnar och massor av lim.

Det är huvudingredienserna i en skoltävling om att bygga broar med hållbar konstruktion – en väldigt populär heldagsaktivitet i många amerikanska delstatsskolor.

Broarna testas sedan av professionella ingenjörer, med riktig mätutrustning. Visste du att 100 glasspinnar tillsammans kan bära upp minst 260 kilo? 

Don är engagerad i det här projektet sedan flera år tillbaka. Han är arrangör för evenemanget i nordvästra USA, och lägger flera månader på planering och förberedelser.

Bakom sig har han COWI, som sponsrar tävlingen eftersom den uppmärksammar och ökar medvetenheten om ingenjörsyrket.

– Det är kul att träffa elever och prata med dem om hur det är att vara brokonstruktör. Jag hoppas kunna hjälpa dem att fatta välgrundade beslut om sina framtida yrkesval, säger Don.

Hållbarhet sparar pengar

Don har en stor kunskapstörst, och han trivs med att arbeta i signaturprojekt där han kan lära sig av de bästa kollegorna.

Han snappar upp mycket under möten med erfarna kollegor, genom kreativa processer och böljande diskussioner om specifika lösningar och konstruktioner.

Eftersom Don redan har erfarenhet av komplexa broprojekt söker han också nya utmaningar. Bland annat har han auktoriserats som ENV SP (Envision Sustainability Professional),

tillsammans med bara en handfull andra personer i världen. Dessutom är han auktoriserad som Greenroads Sustainable Transportation Professional.

– Många av våra kunder är oroliga för att en hållbar lösning ska kosta mer, men i själva verket lönar det sig i längden. Dessutom ger det fördelar för både samhället och miljön, säger Don.

GIVANDE FÄLTARBETE I PANAMA

Drygt 30 mil från Panama City ligger det lilla samhället Seguidules, där bönderna odlar ris och yucca och föder upp boskap. Landsbygden är frodig, men sex månader om året svämmar floden över och befolkningen blir avskuren från sjukhus, skolor och marknader.

Tillsammans med den icke-statliga organisationen Bridges to Prosperity har COWI tagit sig an det här fallet av extrem isolering. Don var en av fyra brokonstruktörer från COWI som fick i uppdrag att konstruera en hängande gångbro.

– Det var en fantastisk och sällsynt upplevelse. Jag samarbetade med erfarna ingenjörer, lärde mig av entreprenörerna och umgicks med lokalbefolkningen, säger Don.

– Det var en fantastisk och sällsynt upplevelse.

Don Nguyen.