sara sträcker sig mot himlen

”DU KAN KLÄTTRA SÅ HÖGT SOM DIN TALANG OCH KOMPETENS TILLÅTER”  

Sara kom till COWI för några år sedan. Hon visste inte mycket om företaget, men det som lockade henne var möjligheten att få jobba med Doha Metro och hennes tidigare chefs goda omdömen om COWI.

Och hon har inte blivit besviken.

När hon ser sig omkring i organisationen ser Sara en miljö där alla kan skapa sin egen framgång, där kvinnor har ledande positioner – som Senior Vice Presidents, Vice Presidents och gruppchefer – och där kollegor från olika specialområden samarbetar för att leverera innovativa lösningar till kunderna.

Känslan av teamwork och att gemensamt uppnå mål är det som lockar mig, säger hon.

– COWI är ett företag där du inte bara drömmer om att nå toppen – du får aktivt stöd hela vägen uppåt. Oavsett vad du vill jobba med – inom projektleverans, som linjechef, teknisk specialist eller med affärsstöd – så finns det inget som hindrar dig från att uppnå din potential. Du kan klättra så högt som din talang och din kompetens tillåter.

NYA KULTURER, NYA PERSPEKTIV

På COWI får Sara möjlighet att utveckla sin yrkesroll och kombinera den med sitt stora intresse för resor.

Grundvatten är hennes specialitet – utgrävningar, avvattning och gruvdrift. Hon har nyligen flyttat till Storbritannien och tidigare bott och arbetat i bland annat Australien, Vietnam, Saudiarabien och Qatar.

– Att jobba i olika länder har gett mig helt andra perspektiv på allt. När man är på semester i ett nytt land kan man uppleva de sociala skillnaderna, men när man arbetar i landet märker man ofta att de jobbar, kommunicerar och samarbetar på helt andra sätt. När jag har jobbat i olika länder har jag verkligen fått upp ögonen för hur olika arbetskulturer kan se ut – även om projekten liknar varandra – och hur spännande det är att arbeta för ett internationellt företag.

KÄNNER SIG STOLT

Saras jobb består av två delar. Den ena delen är projektledning – processorienterad och administrativ, med fokus på att hålla koll på budget, resurser, risker och tid. Sara kallar det för pappersdelen av sitt jobb.

Den andra delen handlar om att hitta hållbara lösningar på svåra tekniska utmaningar, Det är gnistan som tänder passionen för jobbet.

Ett av hennes starkaste minnen är från en oväntad händelse med en tunnelborrmaskin (TBM).

– Med all uppmärksamhet i media och press från alla håll behövde kunden en innovativ lösning. Teamet kallades till krismöten klockan 07.00 varje morgon i en månad och vi jobbade outtröttligt med att komma på lösningar och implementera dem tills vi slutligen lyckades, säger Sara och ler vid minnet.

– Det bästa med hela processen var när vår lösning togs i bruk. Trots all stress kan jag inte känna mig annat än stolt när jag ser tillbaka på vad vi åstadkom tillsammans.

TÄNKA NYTT OCH FRITT

Den tekniska biten av jobbet är den mest utmanande för Sara, men också det som ger mest energi tillbaka.

– Jag älskar när någon kommer till mig med ett problem som verkar olösligt till en början. Att tänka nytt och fritt tillsammans med andra kollegor än mina närmaste inspirerar mig alltid. Jag börjar fundera på problemet, pratar med kollegor inom andra fält och så hittar vi en lösning tillsammans, säger Sara. I dag finns det inte många problem som kan lösas med kompetens från ett enda område. Det blir allt viktigare att sammanföra olika perspektiv för att hitta en lösning.

I dag finns det inte många problem som kan lösas med kompetens från ett enda område. Det blir allt viktigare att sammanföra olika perspektiv för att hitta en lösning.
Sara Mehrabi

SKOTTLAND NÄSTA DESTINATION

Hennes syn på samarbete är bara en av anledningarna till att Sara nyligen befordrades till Technical Director. Hon har sin bas på kontoret i Glasgow, för att stärka COWIs grepp om den brittiska marknaden inom hydrogeologi.

– Jag älskar verkligen att resa och har hittills varit i 52 länder. Jag kunde välja vilket kontor jag skulle tillhöra bland flera olika världen över, och får fortfarande resa i tjänsten. Det är en av de stora fördelarna med att arbeta på ett globalt företag som COWI, säger Sara.

Sara har jobbat med ett stort tunnelbaneprojekt i Doha i Qatar och det enorma infrastrukturprojektet för King Abdul Aziz-vägen i Saudiarabien. Nu ser hon fram emot kommande projekt i Storbritannien.

– Möjligheten att göra avtryck och hjälpa COWI in på den brittiska marknaden inom hydrogeologi är fantastisk. Det är så många projekt på gång där ute nu, och jag längtar efter att ta hem dem till COWI.

HÖGTFLYGANDE

Sara har alltid sökt balansen mellan sitt krävande vardagsliv och den avkoppling hon behöver. För ungefär två år sedan upptäckte hon sitt intresse för att flyga, och nu stiger hon mot skyn så ofta hon kan. Hon lämnar all stress, alla problem och utmaningar på marken och njuter av att känna sig upplyft (bokstavligt och bildligt), lugn och fridfull.

– Att flyga ett flygplan är väldigt krävande, med mängder av säkerhetsåtgärder och strikta regler, så man måste vara 150 procent koncentrerad och hela tiden ha koll på de audiovisuella signalerna runt omkring. Jag kan inte oroa mig för jobbet, livet eller vad vi ska äta till middag i kväll. Det ger mig lugn och ro, får mig att känna mig lätt. Det är så fridfullt där uppe och jag behöver verkligen det i mitt hektiska liv.

Det ger mig lugn och ro, får mig att känna mig lätt. Det är så fridfullt där uppe och jag behöver verkligen det i mitt hektiska liv.
Sara Mehrabi

Kontakta oss

Sara Mehrabi
Technical Director
Tunnels, United Kingdom

Tel: +44 1412482410