Ett av Mikaela Wallos projekt är nybyggnation av 89 bostadsrätter i Eriksberg i Göteborg.

Fascinationen för byggnader avgjorde Mikaelas yrkesval

För Mikaela Wallo som älskar att resa och är fascinerad av byggnader stod yrkesvalet mellan att bli reseledare eller projektledare inom bygg. Byggnaderna vann, och idag jobbar hon som projekt- och byggledare på COWI.
– Nu är jag bara reseledare på fritiden, och det passar mig utmärkt, säger Mikaela Wallo.

Fascinationen för byggnader och särskilt bostäder har Mikaela Wallo haft sen hon var liten, och hon visste redan då att det var något hon ville jobba med.

– Jag har alltid tyckt om hus och hem, och velat vara med och skapa trygga och trivsamma hem för andra.

”Jag har alltid tyckt om hus och hem, och velat vara med och skapa trygga och trivsamma hem för andra.”
Mikaela Wallo

Mikaela flyttade från Boden till Göteborg för att plugga på Chalmers och har blivit kvar på västkusten sedan dess. Hon läste utbildningen Affärsutveckling och Entreprenörskap inom byggsektorn, vilken hon sedan byggde på med en master inom projektledning. Innan examen hann hon med ett litet uppehåll mellan studierna för att testa på livet som reseledare på en grekisk ö.

– Det var jättekul att testa på och en bra erfarenhet som jag bär med mig. Men då förstod jag att jag var på rätt bana, min utbildning kändes helt rätt.

Tänkt utsikt från nybyggnation av bostadsrätter i Eriksberg (bostadsrättsförening Albertina). Bilden är från innan husen var klara.
Bild: Riksbyggen, Tomorrow och Christian Badenfeldt

Vill vara på plats på bygget

Mikaela är projekt- och byggledare på COWI, och driver olika typer av byggnadsprojekt inom hus - från förstudie till projektering, och även själva utförandet. Ibland är hon med i hela kedjan, från start till mål, och ibland kommer hon endast in i utförandeskedet som byggledare. Som byggledare är hon kundens representant på plats.

– Jag trivs med att få vara ute på plats under byggtiden av projekten - att få se hur det som planerats blir utfört i slutändan och resultatet av projekteringen. Det är riktigt kul att få se ett projekt som jag har arbetat med bli färdigt och när hyresgästerna flyttar in i lägenheterna.

”Det är riktigt kul att få se ett projekt som jag har arbetat med bli färdigt.”
Mikaela Wallo

Mikaela har arbetat med projekt som nybyggnation av 89 bostadsrätter i Eriksberg, ombyggnationer av lokaler och skolor, fasadrenoveringar i Haga och underhåll av Varbergs fästning.

– Det jag gillar med mitt jobb är bredden på projekten, från stort till smått, och att jag får träffa många olika människor. Jag gillar också variationen av att arbeta på kontoret och ute hos kund, en dag är aldrig den andra lik. Att bara sitta på kontoret vecka efter vecka hade inte passat mig, säger hon.

Rensar huvudet med träning

Att ha flera projekt igång samtidigt kan vara utmanande, med mycket att hålla koll på. För Mikaela tog det ett tag att lära sig att prioritera rätt och avgöra vad som är brådskande och vad som kan vänta. 

– Jag jobbar mycket med att göra-listor, jag hade inte klarat jobbet utan dem. Och träning är viktigt för att jag ska må bra.

Hon tycker att det bästa sättet att rensa huvudet och få energi är att ge sig iväg och träna. Hon har sprungit flera Göteborgsvarv, gjort svenska klassikern och tränar core med kollegorna varje vecka. Hon har dessutom spelat handboll under hela sin uppväxt, en erfarenhet som hon även har nytta av i jobbet, och trycker på hur viktigt det är med tydlig kommunikation - såväl i lagsporten som i jobbet. 

– Det är viktigt att redan från start skapa känslan av att vi gör det här tillsammans - att alla bidrar till slutresultatet. Att vara tydlig med förväntningar och mål är otroligt viktigt för att skapa en bra gemensam plattform att samarbeta ifrån.

”Det är viktigt att redan från start skapa känslan av att vi gör det här tillsammans.”
Mikaela Wallo

Vad gör du om fem år?

– Då jobbar jag fortfarande som projekt- och byggledare, och förhoppningsvis arbetar jag mer med projekteringsledning.

Kan du beskriva ditt drömprojekt?

– Det skulle vara kul att få vara med och skapa ett villakvarter med blandad bebyggelse. Och privat skulle jag vilja bygga en egen stuga på Fårö på Gotland någon gång i framtiden.

Kontakta oss

Mikaela Wallo
Project Manager
Buildings, West, Sweden

Tel: +46 708 53 07 20