João Luís: God ingenjörskonst är avgörande

Jag är född och uppväxt i Lissabon i Portugal, där jag bodde nära 25 april-bron över floden Tagus. Varje dag på vägen till skolan passerade jag under bron. Jag var helt fascinerad av hur stor den var och undrade hur det hade gått till att bygga den. Nu vet jag ju mer, men jag tycker fortfarande att det är en av världens finaste hängbroar.

Mitt intresse för design och konstruktion av broar väcktes alltså väldigt tidigt. Jag gillade matte och fysik, så det föll sig naturligt att studera till byggnadsingenjör.

En ständig fascination

Efter så många år är jag fortfarande väldigt fascinerad av broar.

En aspekt av det är de fördelar som broar medför genom att knyta samman många olika människor och olika delar av samhället.

Men det som främst gör broar så speciellt för mig är att jag som byggnadsingenjör har ett så stort inflytande på både form och funktion. Vår förmåga att ständigt öka kunskapen om strukturella funktioner och materialegenskaper är avgörande för hur stora broar vi kan bygga och hur de kan se ut, vilken trafikbelastning de klarar, hur kraftiga jordbävningar de kan stå emot och hur länge de kan användas. God ingenjörskonst är helt enkelt avgörande för alla broprojekt.

Det som gör broar så speciellt är att jag som byggnadsingenjör har ett så stort inflytande på både form och funktion.
João Luís Domingues Costa

Lär känna joão luís

Från Lissabon till Köpenhamn

I Lissabon jobbade jag för en lokal entreprenör i ett år. Jag trivdes bra där, men jag drömde också om att bo utomlands.

Som tur var fick jag möjligheten att doktorera vid Danmarks tekniska universitet. Det blev det första riktiga steget i min karriär. Det var ett naturligt steg eftersom mitt projekt handlade om att kombinera de danska erfarenheterna av armerade betongkonstruktioner inom jordbävningsteknik, vilket är en viktig del av byggnadskonstruktioner i Portugal.

När jag var klar med min doktorsexamen var jag redo att börja jobba som brokonstruktör, så jag sökte jobb på COWIs broavdelning.

Eftersom jag har tidigare erfarenhet av jordbävningsteknik söker jag mig alltid till de projekt där den typen av expertkunskaper behövs. Jag har arbetat med snedkabelbroar över hela världen: i Algeriet och Venezuela och med New NY-bron (Tappan Zee) som snart är klar.

Livet som utlandsboende

Ända sedan jag började på COWI har jag funderat på hur det skulle vara att bo i ett annat land. 2013 fick jag möjlighet att flytta till Vancouver på Kanadas västkust,
och där bodde jag med min familj i 2,5 år.

Tiden i Vancouver var fantastisk både privat och yrkesmässigt. Vancouver levde verkligen upp till sitt rykte som en av världens trevligaste städer att bo i och på det lokala COWI-kontoret finns mycket kompetens inom seismisk konstruktion och jordbävningsteknik, så jag kände mig som hemma.

Jag hade nära till naturen och fantastisk skidåkning precis utanför dörren, och jag byggde på mina erfarenheter av jordbävningsteknik ytterligare när jag arbetade med seismisk förstärkning av Pattullo-bron i Vancouver.

Arbetet med seismisk förstärkning av Pattullo-bron i Vancouver gav mig ännu större erfarenhet av jordbävningsteknik.
João Luís Domingues Costa

Att vara utlänning på en dansk arbetsplats

Om jag ska beskriva hur det är att jobba i Danmark tänker jag främst på tre saker.

Först av allt: flexibiliteten. Det är väldigt viktigt för mig att jag kan följa min dotter till skolan eller fotbollsträningen mitt i arbetsveckan. Jag kan jobba hemifrån, och ibland åker jag till och med till Lissabon några dagar och jobbar där. Det gör att jag kan träffa mina föräldrar lite mer och umgås med mina vänner hemifrån. För det andra: förtroendet och tilliten som min relation till COWI bygger på. Jag bedöms utifrån kvalitet och min förmåga att leverera i tid och inom budget, inte utifrån hur många timmar jag tillbringar på kontoret.

Sist men inte minst trivs jag verkligen med att jobba i en platt organisation som COWI. Det känns jättebra att jobba i en miljö där man kan umgås otvunget med alla kollegor oberoende av deras plats i hierarkin. Enligt mig är det här en av de främsta fördelarna med att jobba i Danmark: det gör det lättare för alla att utveckla sin fulla potential, vilket blir värdefullt för hela företaget. Bra idéer kan komma från vem som helst – en oerfaren yngre ingenjör, en erfaren tekniker eller en chef. Kulturen bygger på fri och öppen dialog, och det hjälper oss att hitta bättre och effektivare lösningar på de utmaningar vi möter.

Massor av möjligheter

Just nu ansvarar jag för seismisk teknik för kärnforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) som håller på att byggas utanför Lund. Det är förstås ingen bro, men det är ett unikt projekt som har visat sig bli en av de tuffaste utmaningarna under hela min karriär. ESS kommer att bli världens största neutronkälla och den måste uppfylla de oerhört strikta lagar och regler som gäller för kärnenergiindustrin. Bland annat måste konstruktionen utformas så att den klarar de jordbävningar som statistiskt inträffar med 1 miljon års mellanrum, och anläggningen måste godkännas av Strålsäkerhetsmyndigheten.

Möjligheterna är en av de saker jag gillar mest med att jobba på COWI. Här får jag möjlighet att jobba med den här typen av projekt i världsklass, och dessutom har jag tillgång till ett enormt nätverk av ingenjörer och tekniker med breda expertkunskaper. Det är fantastiskt att jobba på ett företag där jag nästan alltid kan få hjälp av en kollega någonstans i världen om jag stöter på problem.

Kontakta oss

João Luís Domingues Costa
Senior Bridge Specialist
Bridges International, Denmark

Tel: +45 56402569