en föregångare inom hållbara byggnader

Under uppväxten i Tyskland fick Juliane Münch lära sig att vara varsam mot naturen, som en moralisk skyldighet. Det är en av anledningarna till att Juliane valde att utbilda sig inom hållbarhet och ekologisk byggnadsteknik.

I dag står byggnader för nästan hälften av världens energiförbrukning. Det betyder att utveckling av mer hållbara och klimatvänliga lösningar för byggnader kan ha stora positiva effekter på miljön.

Det här var den främsta anledningen till att Juliane specialiserade sig på hållbara byggnader.

Under de senaste fyra åren har hon jobbat för COWI i flera olika länder, och har många lyckade projekt bakom sig – de flesta med en tydlig grön profil.

Hållbar utveckling högst upp på listan

När Juliane började jobba på COWI 2013 var arbetet med hållbarhet på frammarsch. Som ringar på vattnet har det spritt sig från Europa till Mellanöstern, Fjärran Östern och Asien, med projekt för design och konstruktion av hållbara byggnader där grundidén är att byggnaderna ska ha positiva effekter på användarna och miljön.

Juliane är en av de mest kompetenta projektledarna på det här området, och hon är också en hängiven specialist på certifieringar för ekologisk byggteknik, till exempel LEED och DGNB.

– Som tonåring var jag medlem i Greenpeace, och vi ville öka medvetenheten om sådant som energiintensiteten vid tillverkning av aluminiumburkar från råmaterial. Man måste börja någonstans. Jag är fortfarande orolig för miljön och jag vill förändra världen till det bättre, säger hon.

Hennes bidrag är att arbeta målmedvetet med strukturerade ramverk och riktlinjer för att göra världen bättre för kommande generationer – till exempel hennes egen nyfödda dotter. Tack vare sin erfarenhet blev Juliane uttagen till den första tekniska gruppen inom danska Green Building Council när det upprättades.

Gör stor skillnad

I Förenade Arabemiraten, Oman och Qatar är det varmt, dammiga vindar blåser från öknen och det regnar sällan. För Juliane betyder de här förhållandena, kombinerat med klimatförändringar, nya möjligheter.

Hon menar att även små förändringar hjälper till att skapa en mer hållbar framtid, men säger också att hon är väldigt glad och stolt över att vara med i COWIs stora projekt.

– Jag ser det som en fantastisk möjlighet att göra stor skillnad, säger Juliane.

Även små förändringar kan göra stor skillnad 
Juliane Münch

Gröna byggprojekt i Gulfstaterna 

Under de 18 månader hon tillbringade på Arabiska halvön fokuserade Juliane på två stora projekt. I Oman arbetade hon med ett nytt 15 000 kvadratmeter stort köpcentrum.

Det var en av de första LEED-certifierade byggnaderna i landet, och projektaktiviteterna och kraven var nya för marknaden. Ambitionen var att uppnå LEED Gold-nivån.

Det andra projektet bestod i att bygga en anläggning för fotbolls-VM 2022 i Qatar – mitt i öknen.

Även här satte Juliane en tydlig grön prägel.

Hon utbildade de lokala kollegorna i Green Building-standarderna och såg till att standarderna integrerades i både design och konstruktion.

– De ansvariga i regionen har ambitioner att bygga grönt, men klimatet gör det svårt att bygga på ett hållbart sätt. Ett annat hinder är att gröna lösningar och tekniker inte har implementerats överallt, men det gör också att även små förändringar kan göra stor skillnad, säger Juliane.

”Vad är alternativet?”

Juliane är alltid på jakt efter nya möjligheter och att hitta vägar framåt, även på ett personligt plan.

Även om hon nu ska lämna sin roll som specialist på grön byggteknik kommer hon att ta med sig sitt hållbara tänkande till jobbet som projektledare för byggprojekt.

– Det är en del av den jag är. Det handlar om att göra det lätt för människor att göra val som skonar miljön. För vad är alternativet? Vi måste tänka hållbart, för planetens skull.