En hydrogeolog som vill klättra i karriären  

När Sara Mehrabi inledde sin karriär inom gruvdrift hemma i Australien möttes hon av en föråldrad bild av vad kvinnor kan och bör göra. När hon kom till COWI blev det lättare: – Nu kan jag klättra så högt som min talang och min kompetens tillåter.

Sara kom till COWI för tre år sedan, tack vare en rekommendation från en tidigare chef. Hon visste inte mycket om företaget utan litade på den tidigare chefens mycket goda omdömen om det. 

Och hon har inte blivit besviken. 

När hon ser sig omkring i organisationen ser hon kvinnor på många ledande positioner – som Senior Vice Presidents, Vice Presidents och gruppchefer. För henne är de inte bara duktiga chefer utan goda förebilder. Och det kan behövas för en ung kvinna från Australien som är van vid en helt annan arbetsplatskultur – framför allt i de tuffa gruvdrifts- och byggbranscherna. 

I dag tar hon alla chanser att rekommendera sin arbetsplats för sina väninnor:

– Det här är verkligen ett företag där du kan sikta på den allra högsta toppen, utan att behöva vara rädd för att slå i glastaket. 

Mitt i en kulturell smältdegel

Sara är huvudprojektledare och hydrogeolog. Grundvatten är hennes specialitet – utgrävningar, avvattning och gruvdrift.

Hon har jobbat med ett stort tunnelbaneprojekt i Doha i Qatar, för att sedan gå vidare till ett enormt projekt: infrastrukturprojektet för King Abdul Aziz-vägen i Saudiarabien. 

Sara är van vid tuffa arbetsmiljöer, men under sin tid i Mellanöstern mötte hon en ny sorts utmaning: här är det vanligt att mötesdeltagare visar öppen aggression mot varandra. 

– Det har varit väldigt lärorikt. Man kan bli utskälld i en halvtimme under ett möte, och senare bli dunkad i ryggen av samma person som tackar dig för ett riktigt bra jobb. Man lär sig att tolka det som händer i stället för att bara reagera. 

Varje dag lär jag mig något nytt från olika kulturer. Jag har lärt mig att det är stor skillnad mellan att ”lära sig” något och att ”bilda sig”. Det du har lärt dig har du bevis på i form av papper och betyg, men din bildning visar sig i hur du agerar i relation till omvärlden och dina medmänniskor.

Varje dag lär jag mig något nytt från olika kulturer. 
Sara Mehrabi

Stolt över det hon åstadkommit

Saras jobb består av två delar. Den ena är projektledning, som handlar om att arbeta processorienterat med administration och kontroll av budget, resurser, risker och tidsåtgång. För Sara handlar det mycket om repetitiva uppgifter. Den andra delen handlar om att hitta hållbara lösningar på svåra tekniska utmaningar, och det är den delen som ger henne mest energi.  

Ett av hennes starkaste minnen är från en stor tunnelöversvämning. 

– Kunden var oerhört stressad av uppmärksamheten i media och pressen från arbetsgivaren, och bad oss om hjälp med en lösning. Jag hade krismöten klockan 07:00 varje morgon i en månad och teamet jobbade outtröttligt med att komma på lösningar och implementera dem tills vi slutligen lyckades, säger Sara och ler vid minnet. 

– Det bästa är förstås efteråt, när allt är klart. När man tänker tillbaka på allt det jobbiga och all stress och känner en enorm stolthet. 

Att tänka nytt och fritt 

De tekniska problemen är det som ger Sara mest huvudbry, men också det som ger mest energi tillbaka. 

– När någon kommer till mig med ett problem kan det först se helt omöjligt ut. Men sen börjar jag tänka på det och prata med kollegor från andra områden... I dag finns det inte många problem som kan lösas med kompetens från ett enda område – det blir allt viktigare att sammanföra olika perspektiv.

– Att samarbeta med andra och tillsammans tänka nytt och fritt är väldigt inspirerande för mig. Jag gillar att göra saker på andra sätt än andra, och på COWI handlar mycket om att hitta nya vägar framåt för att bli ännu bättre.

I dag finns det inte många problem som kan lösas med kompetens från ett enda område – det blir allt viktigare att sammanföra olika perspektiv.
Sara Mehrabi

Flyger fritt

Några tusen meter ovanför marken, bakom spakarna i ett litet Ikarus-flygplan.

Där hittar Sara den avkoppling hon behöver från sitt krävande arbete. Hon lämnar all stress, alla problem och utmaningar på marken och njuter av att känna sig upplyft (bokstavligt och bildligt), lugn och fridfull.

– Det ger mig lugn och ro, får mig att känna mig lätt. Det är så fridfullt där uppe och jag behöver verkligen det i mitt hektiska liv.

Det ger mig lugn och ro, får mig att känna mig lätt. Det är så fridfullt där uppe och jag behöver verkligen det i mitt hektiska liv.
Sara Mehrabi

Kontakta oss

Sara Mehrabi
Technical Director
Tunnels, United Kingdom

Tel: +974 44982338