ANLEDNING ATT FIRA 

2023.05.26

Från Bangkok via Nya Zeeland, universitet i Australien och vidare till KTH och thailändska ambassaden i Stockholm. Hösten 2022 hittade Sutthi Suteerasan en språngbräda till ingenjörsyrket hos oss via Jobbsprånget. 

Snabbspola till våren 2023 och Sutthi har äntligen fått en välförtjänt tillsvidareanställning här. Exakt vad Sutthi arbetar med och hur tillsvidareanställningen har påverkat hans arbete återkommer vi till senare. Självklart har den nya tjänsten betytt mycket för honom på ett personligt plan.  

- För en person som flyttat till Sverige och lever mellan arbetstillstånd och arbetstillstånd är det ett starkt orosmoment på många olika sätt. Tillsvidareanställningen gör att jag äntligen kan känna mig trygg och fokusera till 100 procent på mitt liv och arbete här. Det betyder oerhört mycket för mig, berättar Sutthi.

HINDER ÄR TILL FÖR ATT ÖVERKOMMAS

Sutthi hoppas att hans resa ska inspirera andra till att våga ta klivet ut i det okända för chansen finns att det leder till en fantastisk upplevelse. En upplevelse som såklart inte bara har varit guld och gröna skogar. 

- Det har inte varit lätt längst vägen. Språkbarriärer, kulturella skillnader och osäkerheten har varit tuff. Men jag är stolt och lycklig över min resa och där jag befinner mig just nu, säger Sutthi.  
I hans arbete har avdelningen han jobbar på inom COWI betytt mycket för honom. De hjälpt honom att känna sig accepterad och de bestämde nyligen sig för att ha alla möten på engelska för att tillsammans bli starkare.  

- Det har underlättat mycket. Nu kan jag bidra med min kunskap även i projekt jag inte är involverad i och hjälpa till. Genom att ta bort det hindret är spelplanen mycket enklare och utvecklande för hela gruppen, förklarar Sutthi.  

NY TEKNIK GÖR LIVET ROLIGARE  

Artificiell intelligens (AI) kom in som ett yrväder en novemberafton och har sedan dess varit ett omtalat samtalsämne för de flesta. Så även för Sutthi. Som GIS-ingenjör ska han hantera stora mängder geografiska data på flera olika sätt, något som AI-tekniken underlättat.   

- Tidigare krävdes det omfattande metoder för få ut information från fjärranalysdata som LiDAR, flyg- eller satellitdata. Men AI har förändrat allt och gjort processen snabbare och mer effektiv, säger Sutthi.  

Sutthi poängterar att AI inte ersätter hans arbete. Utan att det fungerar som ett värdefullt verktyg som skapar nya möjligheter för framsteg och forskning inom området. Det ger också snabb tillgång till viktiga insikter för avancerad analys och beslutsfattande.  

Avslutningsvis betonar Sutthi vikten av att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter tillsammans.  

- Kunskap är som bäst när den delas med varandra.  Jag hoppas vi kan skapa en ännu mer strukturerad plattform för att dela erfarenheter och kunskap. För att skapa en starkare kultur och en mer inkluderande arbetsmiljö. 

Kontakta oss

Sutthi Suteerasan
Specialist
Water and Environment, West, Sweden

Tel: +46 108502715