Att projektleda renoveringen av en kulturskatt

2020-03-25

I början av mars återinvigdes Östermalms saluhall efter fyra års renovering. Jonas Lundström på COWIs dotterbolag Projektbyrån projektledde upprustningen av en av Stockholms mest karakteristiska byggnader. Ett uppdrag som inneburit en hel del dialog och utmaningar.

– Den har varit ett helt unikt projekt. Östermalms saluhall är en märkesbyggnad för Stockholm och en antikvarisk helig gral. Att få vara med och återuppbygga saluhallen till fornstora dagars glans med dagens krav på teknik och miljö har varit fantastiskt, säger Jonas Lundström, projektledare på COWI Projektbyrån.

Östermalms saluhall är en av Stockholms största turistattraktioner och samtidigt en naturlig mötesplats för handel för många stockholmare. Byggnaden från sent 1800-tal behövde rustas upp och utvecklas, ett arbete som tog fyra år.

Rollen som projektledare för renoveringen har varit viktig. Uppdraget har utvecklats efterhand i dialog med saluhallens 15 handlare – alla med olika önskemål utifrån sin specifika verksamhet. Lokalernas utformning och tekniska lösningar har också diskuterats igenom noga. Renoveringen försenades. Dels av att myndighetsbeslut drog ut på tiden, dels av att bjälklaget i taket på saluhallen visade sig vara i så dåligt skick att det behövde rivas.

– Inga standardlösningar har varit applicerbara och utmaningarna har handlat om såväl arkitekturen som det antikvariska. Golven lutar och alla mått är unika. Periodvis har det varit extremt svårt men samtidigt väldigt roligt att lösa problemen, säger Jonas Lundström.

Den nya saluhallen ger en modern känsla samtidigt som originaldetaljer har framhävts. Den är ljusare, färggladare och mer hållbar än tidigare. Nu ska fler restauranger, större entréer och förlängda öppettider bidra till mer folkliv på platsen.

– För 50 år sedan hade Stockholm närmare 10 saluhallar. Idag är det här den enda som finns kvar i sin ursprungliga fastighet och berättar historien om hur handeln fungerade innan vi fick Coop och Ica, säger Jonas Lundström.

Kontakta oss

Jonas Lundström
Engineer,Technical Designer/Adm
Stockholm AVD 2, Sweden

Tel: +46 705 20 60 35