Lidl vinner pris för världens grönaste nya butik

Vid BREEAM Awards 2017 utsågs Lidl-butiken i Växjö till världens grönaste nya butiksbyggnad. För att nå sitt högt ställda mål tog Lidl hjälp av COWI.

09.03.2017

Ekozoner, solceller och kostnadsfria laddningsstationer för kundernas elbilar och elcyklar. Det är några av de hållbara lösningar som bidrog till att Lidl-butiken utsågs till världens grönaste nya butiksbyggnad vid BREEAM Awards 2017 som hölls i London den 7 mars.

Fem butiker hade nominerats i kategorin för nya butiksbyggnader, och Lidl vann över konkurrenter från Kina, Storbritannien och Spanien.

– Lidl Sverige vill vara ledande inom dagligvaruhandeln när det gäller hållbarhet, och det känns fantastiskt att ha belönats med BREEAM-utmärkelsen för världens grönaste nya butiksbyggnad. Många har arbetat väldigt hårt för det här och bidragit med både inspiration och innovationer för att ta oss hela vägen till toppen i branschen, säger Johan Augustsson, fastighetsdirektör på Lidl Sverige.

COWIs expertkunskaper gjorde stor nytta

För att Växjö-butiken skulle bli BREEAM-certifierad tog Lidl hjälp av COWIs expertkunskaper på just BREEAM. COWI har bidragit med en BREEAM-assessor, BREEAM AP samt experter på miljö, ekologi, landskapsarkitektur, dagvatten och trafik.

– Det är verkligen givande att samarbeta med ett företag som Lidl, som präglas av nyfikenhet, engagemang och målmedvetenhet. Det här är ett enastående resultat, och det är tack vare alla de medarbetare från både Lidl och COWI som har bidragit till projektet, säger Torbjörn Larson, Vice President Environment på COWI Sverige.

Butiken i Växjö är det första exemplet på Lidls helt nya butikskoncept, där fokus ligger på bättre kundupplevelser och moderna personalutrymmen. Byggnaden har också klimatsäkrats med hållbara dräneringssystem och en regnvattentank.

Utöver butiken i Växjö har ytterligare två nya butiker, i Upplands-Bro och Södertälje, BREEAM-certifierats med hjälp av COWI. De här butikerna kommer att användas som modeller för nästa generations Lidl-butiker.

Vad är BREEAM?

BREEAM är världens ledande metod för hållbarhetsbedömning för översiktsplaner för projekt, infrastruktur och byggnader. Den kan användas i olika delar av livscykeln: såväl för nybyggen som renoveringar och byggnader i bruk. I hela världen finns det över 558 700 BREEAM-certifierade projekt, och nästan 2 261 100 byggnader har anmälts för bedömning sedan starten 1990.

Läs mer: www.breeam.com

Kontakta oss

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018