Foto: Ruter

COWI designar ett av Skandinaviens största tunnelbaneprojekt

COWI A/S och joint venture-partnern Multiconsult ASA har tilldelats kontraktet för att utforma Fornebubanen, en 8,5 kilometer lång utbyggnad av tunnelbanenätet i Oslo från Fornebu-halvön in till centrum.

14.09.2017

Utbyggnaden av tunnelbanan är Oslos största transportprojekt på över 20 år.
COWIs koncernchef Lars-Peter Søbye säger: – Vi är stolta över att få utforma det här väldigt viktiga och spännande projektet. Förutom de vanliga kompetenserna inom tunnelkonstruktion kommer vi även att tillhandahålla konsulttjänster för vatten och miljö. Det här är ytterligare ett bevis på vår förmåga att erbjuda många olika tjänster för stora och komplexa infrastrukturprojekt.

Den nya tunnelbanelinjen kommer att sträcka sig västerut från Oslos transportnav Majorstuen till halvön Fornebu, där Oslos internationella flygplats låg förr. I dag har området omvandlats till ett kombinerat affärs- och bostadsområde.

Enligt regeringens senaste nationella transportplan ska byggandet av den nya linjen påbörjas 2021 och vara klart 2025.

Ett komplett tjänsteutbud

COWI har stor erfarenhet av tunnelbanedesign efter att ha arbetat med projekt i Köpenhamn, Doha och Aten. Tack vare att COWI har teknikkonsulter inom alla områden kan vi erbjuda ett komplett utbud av tjänster för Fornebuprojektet.

Projektet innefattar sex nya stationer, tunnelbanetunneln och utformning av den underjordiska underhållscentralen i Fornebu.

COWIs Senior Market Director Knud Erik Christensen säger: – Det här är ett avgörande projekt för COWI, eftersom det betonar vår ledande internationella ställning inom konsulttjänster för tunnelbaneprojekt. Vi har rätt erfarenheter och skickliga ingenjörer, och vi får erkännande för det på marknaden. Projektet är stort och utmanande och kommer att göra stor skillnad för mobiliteten i Oslo, och bidra till en betydande utveckling av stadsområdena.

Dubbelt så stora 2020

COWI är det tredje största konsultföretaget inom tunneldesign och vi har flera världsledande experter på tunnelbaneprojekt. Tillsammans med Multiconsult är COWI ledande i Skandinavien inom konsulttjänster för tunnelbana, geoteknik och teknik.

COWI har huvudkontor i Köpenhamn och har som mål att dubbla sin internationella verksamhet fram till 2020. Nyligen tog sig COWI in på den brittiska marknaden genom uppköp av tunnelspecialisterna Donaldson Associates och brospecialisterna Flint & Neill.

COWI North America består av de tidigare teknikkonsultföretagen Buckland & Taylor, Jenny Engineering Corporation, Ben C. Gerwick och Ocean and Coastal Consultants.

Om COWI

COWI är ett ledande konsultföretag som skapar värde för kunderna, allmänheten och samhället genom vår unika 360-graderslösning. Vi har kompetens i världsklass inom konstruktion, ekonomi och miljövetenskap, och vi arbetar med projekt ur många olika angreppsvinklar för att skapa sammanhängande helhetslösningar för våra kunder. Med 6 500 medarbetare, närvaro över hela världen och över 85 års branscherfarenhet är COWI ledande inom sitt område.

Kontakta oss

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018