Foto: Andreas Olsson

COWI projekterar hållbar slamhanteringsanläggning i Trollhättan

Vatten Nyheter

2018-06-29

COWI har fått i uppdrag att ta fram en ny slamhanteringsanläggning för avloppsreningsverket Arvidstorp i Trollhättan. Målet är att skapa en modern och hållbar anläggning med förbättrad säkerhet och arbetsmiljö.

Avloppsreningsverket Arvidstorp i Trollhättan ska få en ny slamhanteringsanläggning då den nuvarande har föråldrad utrustning och finns i ett bergrum som begränsar framkomligheten för transporter. Den nya anläggningen kommer flyttas upp och byggas på markplan med mer utrymme och bättre arbetsmiljö. Med denna ombyggnation frigörs utrymme i berget för eventuell framtida expansion av den befintliga vattenreningen.

Trollhättan Energi har anlitat COWI för utredningar och detaljprojektering.

– Det är ett utmanande projekt där många discipliner ska samsas på en begränsad yta men vi har goda erfarenheter från uppdrag med samma karaktär. Vi kan dessutom dra nytta av specialistkunskaper inom vattenrening från COWI Norge som jobbat med flertalet vattenreningsprojekt under årens lopp, säger Stefan Mattsson, avdelningschef för processavdelningen på Industri på COWI.

Hållbarhet är centralt när den nya anläggningen utvecklas. Underhåll och transporter kommer minska, värmeekonomi förbättras och utrustningen moderniseras. Det kommer också skapas bättre buffertvolymer att för att kunna hantera varierande slamflöden.

Den nya slamhanteringsanläggningen i Trollhättan planeras att tas i bruk under 2020.

Kontakta oss

Stefan Mattsson
Vice President
Process and Project, Sweden

Tel: +46 705080021