COWI projekterar installationerna i Nordens högsta byggnad

2018-03-28

Bravida har valt COWI för projektering av installationer i Karlatornet i Göteborg. Tornet som med sina 245 meter och 73 våningar kommer att bli Nordens högsta byggnad. COWI har varit involverade i utvecklingen av Karlastaden ända sedan starten 2014.


Arbetet med Karlatornet är planerat att påbörjas vid årsskiftet 2018/2019 och kommer innebära startskottet för uppförandet av Göteborgs nya stadsdel Karlastaden. Under den mest intensiva byggfasen kommer tornet att växa med cirka en våning i veckan. Den nya skyskrapan ska innehålla cirka 590 lägenheter och ett hotell med 350 rum. 2014 var COWI med i teamet som vann arkitekttävlingen för Karlastaden och har sedan dess, med olika teknikdiscipliner och skeden, löpande bidragit i ett av Sveriges mest spektakulära och spännande stadsutvecklingsprojekt.

- Vi är mycket glada över att nu även få vara en del av det faktiska genomförandet. Det visar på vår förmåga att samla rätt kompetens och erfarenhet och arbeta i nära samarbete med vår kund Bravida, säger Henrik Malmberg, marknadschef Byggnad & Fastighet på COWI.

I samverkan med entreprenören Serneke står Bravida och COWI för projektering, kalkylering och planering av alla installationer i tornet. COWI står för projekteringen av installationsdisciplinerna, El och VVS.

- Detta projekt ligger i linje med vår ambition att öka antalet större komplexa uppdrag som ger fortsatt fina möjligheter till att öka vår attraktion och positionering på marknaden, säger Håkan Adelwald, divisionschef Byggnad & Fastighet.

Karlatornet har ritats av den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill och planeras vara klart 2021.

Kontakta oss

Emma Agneborg
Communication Manager
Communication SE, Sweden

Tel: +46 702688981