Kungligt godkännande för dansk-svenskt samarbete

COWI ingår i en delegation som leds av det danska kronprinsparet och som ska främja danska affärsintressen vid konventet Liveable Scandinavia i Stockholm 29-30 maj. Syftet är att stärka de dansk-svenska affärsrelationerna.

30.06.2017

Hur kan vi hantera dagens utmaningar för samhälle och stadsmiljöer med innovativa, hållbara och smarta lösningar?

Den här frågan står i centrum för handelsdelegationen under det här tvådagarsbesöket, som görs för att stärka Danmarks affärsrelationer med Sverige.

Målet är att öka den danska exporten till Sverige (som redan är Danmarks näst största exportmarknad), men även att marknadsföra Skandinavien som global föregångare inom lösningar för hållbara stadsutveckling.

Närvaro är avgörande för framgång

COWI har funnits på den svenska marknaden sedan 2008. I dag har företaget över 1 000 medarbetare i Sverige, varav de flesta finns i landets största och ekonomiskt viktigaste städer Stockholm, Göteborg och Malmö.

Den fysiska närvaron är helt avgörande för våra framgångar. Rasmus Ødum är COO på COWI och ingår i delegationen. Han säger:

– Sverige är en central del av COWIs hemmamarknad i Skandinavien, och det är därför vi strävar efter maximal närvaro här. Vårt mål är att bli bland de bästa i konsultbranschen inom alla våra kärnområden. Det är också anledningen till att vi investerar i Sverige.

Nyligen förvärvade COWI Stockholmsföretaget Projektbyrån, som är specialiserat på projektledning.

– Med det här förvärvet stärker vi vår närvaro i Sveriges huvudstad, som utgör 60 procent av den totala svenska marknaden för konsulttjänster, säger Ødum. 

Urbanisering ger goda tillväxtmöjligheter

COWI ser det här konventet som ett bra tillfälle att visa upp företagets samlade expertkunskaper, som ofta används över gränserna i olika projekt.

Pär Hammarberg är Managing Director för COWI Sverige och deltar också i konventet. Han ser mycket positivt på COWIs utveckling i Sverige:

– I dagsläget har vi inte samma ställning på marknaden i Sverige som i Danmark, men vi vinner allt fler stora urbaniserings- och infrastrukturprojekt i Sverige tack vare vår förmåga att sätta samman välfungerande team med olika slags kompetenser från olika områden och länder, säger Hammarberg.

Nyligen vann COWI kontraktet för det stora stadsutvecklingsprojektet Östlig förbindelse, den sista pusselbiten i ringleden runt Stockholm. Ett annat exempel är infrastrukturprojektet Västlänken i Göteborg, som innefattar konstruktion av en underjordisk station och en järnvägstunnel.

– Urbaniseringen är en enorm tillväxtmotor. 2016 ökade COWIs omsättning i Sverige med 10 procent, och tillväxttakten förväntas bestå under vår nuvarande strategiperiod, fram till 2020. Vi behöver dels växa organiskt, dels genom förvärv, säger Hammarberg.

Skandinaviska lösningar på export?

Det är inte bara Sverige som har stor potential för hållbar stadsutveckling. Urbaniseringen och klimatförändringen skapar allt större utmaningar för städer över hela världen. Det ökar den internationella efterfrågan på kompetensområden där Skandinavien har byggt upp ett mycket gott anseende.

– Vi kan definitivt stärka vår ställning såväl enskilt som tillsammans med andra på den globala marknaden om vi lyckas kombinera våra kompetenser och idéer i ännu större utsträckning, säger Rasmus Ødum.

Fakta om näringslivskonventet

Mer än 60 danska företag deltar och det svenska kronprinsessparet kommer att närvara under delar av programmet. Under konventet kommer H.K.H. Kronprins Frederik att bland annat besöka Stockholm Vatten och Avfall och Spotify, medan H.K.H. Kronprinsessan Victoria kommer att besöka Nya Karolinska Sjukhuset, Illums Bolighus och Aleris Plejehjem.

Konventet är uppdelat på tre branschspår. Varje spår tar upp specifika utmaningar och fokuseras på Danmarks bidrag till framtidens "Liveable Scandinavia". Redan i dag har danska företag gott anseende i Sverige tack vare de smarta lösningar de har skapat för olika samhällsutmaningar i Danmark.

De tre spåren är:

  • Smart vård
  • Hållbara städer
  • En modern livsstil

Kontakta oss

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018