Ett videoflöde gör parkeringen enkel

2017-12-15

Ett nytt smart parkeringskoncept erbjuder en enklare tillvaro för ägare av bilparkeringar och bilförare i städerna. Baserat på ett videoflöde och en dator har framtidens parkering gjort entré.
 

Varje dag kör bilister hundratals kilometer i onödan när de letar efter lediga parkeringsplatser, bara på en enda bilparkering. En ny världsledande programvara kan nu minska den här onödiga trafiken betydligt genom att exakt identifiera lediga parkeringsplatser i realtid, med hjälp av en IP-kamera som är kopplad till avancerad Machine Vision, djupa neurala nätverk (DNN) och en smart programvarusvit.

En kamera kan täcka 400 parkeringsplatser och det finns ingen övre gräns för hur många bilparkeringar och parkeringsplatser som kan bearbetas. När det handlar om att kunna skilja mellan bilar och andra rörliga objekt är systemet ovanligt exakt, med cirka 98 procents precision. Samtidigt har det aldrig kostat så lite att genomföra sökning efter enskilda platser på stora öppna bilparkeringar.

Moln kommer inte att störa data

Detta har bevisats i test utförda av COWI under de senaste 18 månaderna. Det senaste året har Jonas Hammershøj Olesen, Project Director på COWI, testat systemet åt en affärspartner i Tjeckien, RCE Systems. Enligt honom är resultaten häpnadsväckande:

”Vi har sett många olika koncept under årens lopp, men det här är definitivt det bästa. Konkurrenterna använder också kamera, men deras program är inte smarta nog att skilja mellan t.ex. moln och bilar. Det innebär att deras data inte är tillförlitliga. Vi har ”utbildat” programmet att veta hur en bil ser ut. Det innebär att ett moln eller en skugga inte kommer att ställa till problem. Vi räknar bilar, och inget annat. Ett klassiskt system skulle kosta tio gånger mer än vårt system – och tester visar att vårt system har en precision på cirka 98 procent”, tillägger Jonas Hammershøj Olsen.

Inget mer slöseri med tid

Till testet installerade COWIs team två filmkameror som var riktade mot en bilparkering i Lyngby i Danmark. Teamet tog fram ett antal algoritmer som innebär att programmet för lediga parkeringsplatser lärde sig skilja mellan bilar och störningar, med hjälp av DNN-teknik som också kallas maskininlärning.

Kort sagt en teknik som efter många timmars programmering innebär att en dator kan få en högnivåförståelse/av digitala bilder eller filmer.

Ur ett ingenjörsperspektiv är det möjligt att automatisera uppgifter som det mänskliga visuella systemet kan göra. I det här fallet räckte det med ett videoflöde och en dator för att övervaka och förstå dynamiken på en bilparkering.

"Det här innebär att ägare till t.ex. stora offentliga bilparkeringar, flygplatser, köpcenter och privata företag kan övervaka parkeringarna och erbjuda bättre tjänster till sina kunder. De kommer att automatiskt vägleda kunderna till närmaste lediga plats”, säger Jonas Hammershøj.

Även om tekniken är mogen och klar att använda kvarstår vissa juridiska hinder innan konceptet helt och hållet kan lanseras på den skandinaviska marknaden. En viktig fråga är hur filmat material ska lagras och om vissa delar av bilparkeringarna måste suddas eller ej.

Kontakta oss

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018