Hålogalandsbron – milstolpe nådd

Viktig milstolpe för Norges näst största hängbro

Nu är det klart! För mindre än två månader anlände de 30 brodäckssegmenten med båt från Kina. Nu är de på plats på Hålogalandsbron. Det tog konstruktionsteamet en månad att lyfta upp och fästa segmenten.

11.10.2017

Hålogalandsbron går genom den djupa Rombaksfjorden i Narviks kommun i Norge. Den kallas redan för "världens vackraste bro" av både lokalbefolkningen och teknikfantaster.

– Bron är inte bara vacker. Den kommer också att vara till stor nytta för lokalsamhället. Nu när brodäckssegmenten är på plats har vi kommit ett stort steg närmare målet, och vi börjar se slutet på ett väldigt spännande projekt som pågått i över tio år. Några månaders hårt arbete återstår, men jag ser verkligen fram emot att se de första bilarna korsa bron till sommaren, säger Assad Jamal.

Snabbare, säkrare och mindre trängsel

När bron invigs kommer trafiksäkerheten att öka, samtidigt som restiden mellan Narvik och Evenes flygplats kortas med 20 minuter. Vägen som går runt Rombaksfjorden drabbas ofta av jordskred, och det har lett till en lång rad allvarliga olyckor genom åren.

Med sina 179 meter över havsytan smälter Hålogalandsbron väl in i det omgivande bergslandskapet med den välkända toppen "Sovande drottningen". I rollen som projektingenjör har COWI bidragit med grundläggande planering och detaljplanering av bron och arbetar nu med bygguppföljning. Arkitekter för projektet är DISSING+WEITLING.

– Jag är stolt över att vara en del av detta märkvärdiga broprojekt. Det är ett nöje för mig som ung ingenjör och projektledare att få följa utvecklingen av vad jag tror kommer att bli en av världens vackraste och mest innovativa hängbroar, säger Assad Jamal.

Invigningen av den 1 145 meter långa hängbron är planerad till sommaren 2018.

Kontakta oss

May Kristin Haugen
Head of Communication
Communication NO, Norway

Tel: +47 97745057