Internationell utmärkelse till Abu Hamour-tunnelprojektet

Ett multinationellt COWI-team jobbade djupare än någonsin i Qatar under konstruktionen av dräneringstunneln i Abu Hamour. Engineering News Record har utnämnt tunnelprojektet till det bästa vatten-/avloppsprojektet 2017.
 
2017-09-20

Upp till 16,5 kubikmeter vatten flödar genom dräneringstunneln i Abu Hamour varje sekund. Det innebär att en bassäng med olympiska mått skulle tömmas på ungefär två och en halv minut.

Tunneln konstruerades av ett COWI-team med medlemmar från Danmark, Indien och Qatar och byggdes av Salini/Impregilo. Arbetet slutfördes 2016.  

Nu har Engineering News Record belönat tunneln med det ansedda priset Global Best Project Award 2017.

Så här säger en av projektledarna, Vincenzo Zeuli: – Jag är så glad över det här priset. Det var något helt nytt för Qatar – det var den första TBM-tunnel som någonsin byggts där, på det största djupet någonsin.

Kvalitet och innovation som ledstjärnor

När kandidaterna till priset utvärderades utgick expertpanelen från faktorer som säkerhetsprestanda i världsklass, innovation samt konstruktions- och byggkvalitet, med särskilt fokus på mångfald i de globala projektteamen och deras samarbeten. Dessutom tittade panelen på vilken nytta varje projekt medför för lokalsamhället och/eller byggbranschen.

– Vårt multinationella team innefattade vitt skilda kompetenser och erfarenheter, och vi utvecklade också en riktigt bra arbetsrelation med entreprenören vilket var avgörande för att projektet blev framgångsrikt. Jag är stolt över den kvalitet och de innovationer vi levererade, säger Vincenzo Zeuli.

Banbrytande, hållbar betong

Projektet innefattar konstruktion och uppförande av en dagvattentunnel och arbetsschakt i Doha längs den planerade F-ringleden från Musaimeer Street till New Doha International Airport.

Abu Hamour-tunneln är 9,5 kilometer lång och 3,7 meter bred och ligger i en varm miljö med hög luftfuktighet och hög koncentration av klorider och sulfater i jord och grundvatten. Det innebar att en innovativ designlösning krävdes för att uppfylla specifikationen om en livslängd på 100 år. Framför allt ställdes höga krav på ett mycket robust foder.

COWI är banbrytande inom stålfiberbetong (SFRC), som kan användas för att framställa mycket robusta tunnelfoder och dessutom ger 60-70 % lägre koldioxidutsläpp än traditionella betongfodermetoder. Tack vare att den här tekniken kunde användas i Abu Hamour-tunneln kunde teamet uppfylla livslängdskravet.

COWI använde SFRC för första gången i Strategic Tunnel Enhancement Programme (STEP) i Abu Dhabi – vilket också var första gången som tekniken användes i en borrad tunnel i Mellanöstern. Även i det projektet stod COWI för konstruktionen och Salini/Impregilo för byggarbetet, och det belönades med Arabian Tunnel Design Award 2015.

Kontakta oss

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018