Foto: Lidl

Lidls butik vinner ännu ett hållbarhetspris

2018-10-25

Lidls butik i Växjö vann 2017 priset för Världens grönaste handelsbyggnad. Igår prisades butiken ännu en gång när den utsågs till Årets BREEAM-byggnad på Sweden Green Building Awards. För att möjliggöra BREEAM-certifieringen med högsta betyget Outstanding anlitade Lidl COWI.

Årets vinnare av Sweden Green Building Awards presenterades på konferensen Building Sustainability den 24 oktober. Priset belönar de projekt, byggnader och personer som har varit föredömen och drivit på det hållbara byggandet under det gångna året.

Lidl Sverige siktar mot att bli branschledande inom hållbarhet och jobbar aktivt för att finna nya, moderna lösningar inom en rad områden. Butiken i Växjö har bland annat innovativa ekozoner, laddstolpar för elbilar och elcyklar samt solceller som genererar upp till 30 procent av butikens energibehov. Byggnaden är också klimatsäkrad via hållbara dräneringssystem och dagvattenmagasin.

– Vi är otroligt stolta och glada över utmärkelsen, ett kvitto på de senaste årens gedigna hållbarhetsarbete och ännu en bekräftelse för oss och alla andra som arbetat intensivt med projektet, säger Johan Augustsson, Sverigechef på Lidl. Nu tar vi nästa steg och skruvar upp ambitionerna med pilotprojektet NollCO2 när vi planerar för bygget av en klimatneutral butik på Gotland.

För att BREEAM-certifiera byggnaden i Växjö har Lidl tagit hjälp av COWIs expertis.
– Det är oerhört roligt för oss på COWI att få samarbeta med en så engagerad och målmedveten organisation som Lidl. När vi startade projektet ville vi ha ett tydligt mål, så vi bestämde oss för att försöka vinna pris på Sweden Green Building Awards. Det känns fantastiskt att vi nu har nått dit, säger Torbjörn Nordgren, avdelningschef på COWI.

Samarbetet mellan Lidl och COWI fortsätter, bland annat i pilotprojektet NollCO2 där COWI projektleder arbetet att ta fram hållbarhetslösningar för den nya butiken på Gotland.

Vinnarmotivering Årets BREEAM-byggnad:
Med ett långsiktigt hållbarhetsfokus och inspirerande driv har årets vinnare skapat en extraordinär BREEAM-byggnad som inte bara stärkt det interna hållbarhetsarbetet, utan även förändrat omvärldens syn på fastighetsägaren som varumärke. Lekfulla hållbarhetslösningar har väckt nyfikenhet hos såväl allmänheten som fastighetsbolag, kommuner och hela vägen upp till regeringsnivå. Fastighetsägaren lägger även stor vikt vid att sprida kunskapen vidare och har tillsammans med BREEAM profilerat sig som en ledande branschaktör inom hållbarhet. Byggnaden är det första detaljhandelsprojektet i Sverige som nått BREEAM Outstanding, och butiksägaren satsar nu på att implementera erfarenheterna i nästa generations butiker.


Kontakta oss

Torbjörn Nordgren
Vice President
Environment Malmö/South, Sweden

Tel: +46 702629667