Foto: Marléne Bagleborn/COWI

Martin säkrar energiförsörjningen åt sjukhus i Kongo-Kinshasa

2020-10-30

I fjol stod han på gränsen och tittade ut över ett land som drabbats hårt av krig och oro. Idag driver Martin Skilbred ett projekt för att säkerställa el till ett sjukhus i Kongo-Kinshasa som vänder sig till kvinnor som utsatts för sexualiserat våld.

Kongo-Kinshasa har en våldsam historia och bedöms vara den blodigaste konflikten sedan andra världskriget. I slutet av 90-talet, mitt under brinnande krig, grundade doktor Denis Mukwege Panzisjukhuset, en kvinnoklinik specialiserad på att behandla kvinnor som har utsatts för sexualiserat våld i krigförande syfte.

- Dr Mukwege är kontroversiell i landet. Det finns en ständig hotbild mot honom och den verksamhet han bedriver. Milisen saboterar sjukhuset genom att kapa elledningar, säger Martin Skilbred som är gruppchef på COWI för El och automation. Martin har tidigare arbetat i Afrika för att bygga barnsjukhus och besökte Rwanda i april 2019.

Säkrar energin för kvinnokliniken

Idag samarbetar COWI, genom Martin och hans fransktalande kollega Anne Tricoire, med arkitektbyrån White för att ta fram en programhandling åt Röda Korset Schweiz. Målet är att ge Panzisjukhuset en säker energiförsörjning.

- På sjukhuset genomförs komplicerade operationer under primitiva former, vilket gör att milisens återkommande sabotage är väldigt allvarliga. Vårt projekt går ut på att ta fram underlag för en upphandling som kommer att säkerställa att ljuset inte slocknar eller att sjukhusets utrustning lägger av. Planen är att installera många nivåer av säkerhet genom att installera reservkraft i form av dieselgeneratorer, solceller och batterier, säger Martin.

Kör på för att lösa problemen

Projektet är väldigt utvecklande och ligger helt i linje med vad COWI står för, säger Martin.

- I och med att Kongo-Kinshasa saknar de strukturer som vi tar för givna i Sverige, måste vi vara kreativa. Vi utvecklar processerna under tiden vi jobbar. Vi kör på för att lösa problemet. Det är också så jag vill att konsulterna i min grupp ska känna när de är på uppdrag i Sverige. Vi kan inte förväntas kunna allt, men vi måste hela tiden vilja lära oss nya saker i projekten.

Martin säger att den här typen av internationella uppdrag är givande, också för verksamheten i de nordiska länderna.

- Något som jag har tagit med mig är att vi inte alltid behöver ta allt på så stort allvar. Ibland, när den svenska byråkratin kan uppfattas som tung, glömmer vi bort vad vi egentligen ska göra. Det kan vara skönt att jobba som i Afrika: Lite mer ad hoc och att det blir resultat direkt.

Kontakta oss

OM MARTIN SKILBRED

Utbildning: Civilingenjör i elektroteknik med en master inom Electric Power Engineering från Chalmers 2016.

Bakgrund: Anställd på COWI sedan 2018. Jobbade tidigare som teknikkonsult på en annan byrå.

Är idag: Gruppchef på El och automation med 8 konsulter i teamet.

Panzisjukhuset

Doktor Denis Mukwege fick Nobels fredspris 2018 för sitt arbete för kvinnor som överlevt sexuellt våld i Kongo-Kinshasa. I slutet av 1990-talet grundade han Panzisjukhuset, en kvinnoklinik i landets östra delar. Sjukhuset öppnade mitt under kriget och den första patienten var inte en gravid kvinna, utan ett våldtäktsoffer.