Teamet bakom SUS2023 har lyckats med något som ingen annan har gjort förut: de knäckte koden för byggbranschens industrialisering. På bilden syns några ur det stora teamet. Från vänster: Torgeir Midthun Fadnes (COWI), Johannes Eggen (Nordic), Bridget White (Nordic) och Kristoffer Tungland (COWI). Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim

Norskt sjukhus utsett till världens bästa digitala byggprojekt

2018-12-03

Under arbetet med Stavanger Universitetssjukhus (SUS2023) har COWI och Nordics projekteringsgrupp lyckats lösa en gåta som branschen har kämpat länge med. Nu har projektet utsetts till världens bästa digitala byggprojekt.

En liten delegation av teammedlemmar från COWI och Nordic – Office of Architecture mottog tisdagen 13 november den glada nyheten att deras projekt utsetts till världens bästa digitala byggprojekt. I finalen ställdes Stavanger Universitetssjukhus mot det kinesiska prestigeprojektet BeiJing CBD Z6 Tower och amerikanska Piedmont Atlanta Hospital, som valts ut bland 196 nominerade projekt.

Det är den amerikanska IT-jätten Autodesk som utser världens bästa digitala byggprojekt på världens största digitaliseringskonferens för byggbranschen. Konferensen hålls varje år och samlar över 10 000 arkitekter, ingenjörer och entreprenörer under fyra dagar för kunskapsdelning om de bästa internationella projekten.

– Det går nästan inte att ta in att vi faktiskt lyckades genomföra digitalisering och industrialisering i så stor skala. I dag är jag enormt stolt över alla i teamet och den fantastiska laginsats som ligger bakom det här. Jag vill verkligen tacka alla som på något sätt har bidragit till att projektet blev så framgångsrikt. Självklart vill vi också tacka uppdragsgivaren. De har verkligen visat hur bra det kan bli om man ger ingenjörer och arkitekter fria händer med innovationsarbetet, säger Marius Weydahl Berg, Regional Vice President på COWI i Norge.

Skyhöga digitala ambitioner

En digital lösning som möjliggör industrialiserade byggprojekt av hög kvalitet, en 3D-studio där användargrupper kan testa sjukhuset innan det byggs och tekniska lösningar för att effektivisera byggarbetsplatsen – detta är bara några av de digitala innovationer som får hela världens byggföretag att vända blickarna mot det norska sjukhuset.

Projektteamet utvecklade också ett innovativt koncept som möjliggör industrialiserade arbetsmetoder – även inom själva BIM-modellen. Teamet har bokstavligt talat knäckt koden som gör att de kan jobba med moduler och platshållare i stället för att, som tidigare, detaljplanera varje rum för sig. Det ökar effektiviteten, ger bättre kostnadskontroll och minskar risken för felprojektering. 

Projektdirektören för SUS2023, Kari Gro Johanson, berättar att projektteamet fortfarande har skyhöga ambitioner vad gäller digitalisering.

– Vi vill inte bara bygga ett så bra sjukhus som möjligt inom den tilldelade budgeten – vi ska också planera och jobba smartare. Dessutom ska vi utveckla metoder som gör att framtidens sjukhus kan byggas på ett bättre sätt än i dag. Nu har vi konkreta bevis på att vårt arbete är världsledande, och vi har gjort det mesta rätt, säger Johanson.

Med stöd från oljebranschen och lokala leverantörer

Industrialisering har varit ett av de mest svårlösta problemen inom byggbranschen. Och det är just på det området som projektteamet bakom SUS2023 har gjort sådana framsteg.
Johannes Eggen, projektledare för arkitektteamet och senior partner i Nordic – Office of Architecture, tror inte att det var slumpen som avgjorde att lösningen föll på plats just här.

– Nedgången inom oljebranschen öppnade nya dörrar. För att bygga offshore under krävande förhållanden måste man använda prefabricerade delar och modulbaserade lösningar. Allt måste förpackas rätt och skickas till rätt plats i rätt tid. Vi var övertygade om att samma metoder borde gå att använda även i projekt på land. De lokala aktörerna gav mycket snabb och positiv respons när vi bjöd in dem. Den här självklara flexibiliteten tror jag är helt unik för Stavanger-regionen, säger Eggen.

Arkitekterna från Nordic, ingenjörerna från COWI och underleverantörerna Aart Architects, Aas Jakobsen och SLA har haft ett nära samarbete med det ansedda London-baserade företaget Bryden Wood. Inom leverantörsbranschen finns gedigen erfarenhet av arbete med prefab och industrialiserade byggprocesser. Ändå upptäckte projektgruppen tidigt att byggbranschen saknar de digitala verktyg som behövs för att industrialisera projekteringen.

KODEN KNÄCKTES PÅ NATTÅGET

Den amerikanska IT-jätten Autodesk är världens största programvaruleverantör till byggbranschen. De skickade sina främsta experter och utvecklare till Norge för att försöka hitta en lösning. När de åkte hem till USA hade de många idéer med sig, men inga egentliga svar.

– Vi insåg snabbt att det här skulle ta tid. Men vi kunde inte vänta. Teamet hade konceptet klart för sig men saknade verktyg för att genomföra det, säger Kristoffer Tungland, elektroingenjör på COWI.

Han fick en nyckelroll i den arbetsgrupp som fick utmaningen på sitt bord. Tillsammans med sin ingenjörskollega Torgeir Midthun Fadnes pendlade han till projektmötena i Oslo med nattåget från hemstaden Bergen.

– Nattågsresorna blev riktigt produktiva, utvecklingsmässigt. Långa resor med dålig täckning gav gott om tid till kodtestning och ostörda diskussioner om olika idéer. Och rätt vad det var hade Kristoffer bokstavligt talat knäckt koden som möjliggjorde nya arbetssätt. Det var ett genombrott – ingen annan i världen hade gjort det tidigare, säger Fadnes.

STORA VINSTER OCH FÄRRE FEL

Digitalisering och industrialisering av byggbranschen kan ge stora vinster. När moduler kan tillverkas under kontrollerade förhållanden minskar antalet fel i projekten, processen blir mer tidseffektiv och kvaliteten ökar betydligt. De här metoderna medför inte bara ekonomiska vinster utan även förbättringar som gagnar slutanvändarna av byggnaderna, säger Kari Gro Johanson, projektdirektör för SUS2023.

– Vår vision är att bygga hela sjukhuset utan borrning, kapning och inpassning på plats. Så mycket som möjligt ska levereras monteringsklart eller som färdiga moduler som kan lyftas direkt in på rätt plats i bygget. Dessutom har digitaliseringen gjort det möjligt att involvera allt från leverantörer och snickare till sjuksköterskor och läkare redan under planeringsfasen. Det leder till bättre lösningar och färre fel både när sjukhuset byggs och när det står färdigt, säger Johanson.

OM PROJEKTET

  • Kostnadsram: ca 8,4 mdr NOK
  • ca 105 000 m² (på Ullandhaug)
  • Byggstart våren 2019
  • Inflyttning 2023
  • Enkelrum med badrum till alla (ca 640 rum planeras)

Kontakta oss

May Kristin Haugen
Head of Communication
Communication NO, Norway

Tel: +47 97745057