Ny divisionschef vill göra nytta i samhällets gröna omställning

2021-04-20

Industrins gröna omställning har aldrig gått snabbare än nu och behovet av kompetens har aldrig varit större. Med ny chef vid rodret ska COWIs industridivision nu flytta fram sina positioner ytterligare – som det självklara valet när industriföretagen satsar vidare mot en fossilfri framtid!


Efter 20 år på Semcon, axlar Karin Genemo nu rollen som chef för division Industri på COWI i Sverige. Och hon gör det i en spännande tid för både branschen och företaget. COWI har precis gått in i en ny strategiperiod där hållbarhet, grön omställning och digitalisering är självklara ledstjärnor. För industridivisionen handlar det om att bredda och förnya för att stärkas och utvecklas som relevant partner i kundernas gröna omställning.

Karin Genemo är väl rustad för utmaningen, med erfarenheter av roller som projektledare, avdelningschef med fokus på anläggning och läkemedelsindustri, och divisionschef med ansvar för produktutveckling kopplat till fordonsindustri.

- Nu är jag tillbaka på anläggningssidan där jag trivs väldigt bra och jag ser fram emot att vara med och driva utvecklingen av COWI, kopplat till industrin och samhällets behov av grön omställning. Jag drivs av få göra nytta – och det tror jag att jag kommer att göra på COWI, säger Karin Genemo.

För industridivisionen inom COWI Sverige handlar den gröna omställningen mycket om att bidra till industrins övergång till fossilfria bränslen. Men det är mer än så, och COWI lägger stort fokus på att ligga i framkant och vara nära kunderna i deras ambitioner och framtidssatsningar.

- Titta till exempel på pappersbruken och allt som händer med dem och deras leverantörer i den snabba utvecklingen och marknadernas nya behov av pappersråvara när plast fasas ut i allt större utsträckning. Och titta på vattenreningsverken och deras investeringstakt och utveckling av nya, mer klimatsmarta reningsprocesser, och vad som behöver göras för att täcka återvinningsbehovet av metaller. På flera områden är vi redan i framkant, och det gäller att fortsätta hänga med så att vi behåller och utvecklar en position som trovärdig rådgivare för våra kunder, säger Karin Genemo.

COWI i Sverige har idag en stark ställning inom kemi- och processindustri och skogsindustri. Med kunder som Preem, SCA, Stena Metall och Stora Enso, har industridivisionen en stabil plattform. Men behovet av breddning, förnyelse och tillväxt är stort för att fortsätta vara en framgångsrik aktör på en marknad i snabb förändring.

- Det är mycket som behöver hända. Kompetensen, erfarenheten och kunskaperna finns – men vi måste samordna oss. Vi behöver öppna upp för fler samarbeten för att klara en ökad komplexitet. Vi behöver ta kliv framåt när det gäller digitalisering och nya tjänster, och bredda vår kundbas för att utvecklas och förnyas och därmed fortsätta vara relevanta på marknaden, säger Karin Genemo.

Behovet av förnyelsebar elproduktion ökar enormt i takt med de stora investeringarna inom industrin. Framförallt avseende sol- och vindkraft. COWI-koncernen har en stark position inom detta bland annat i Danmark, och detta är något som Karin Genemo ser som självklara utvecklingsområden för COWI i Sverige.

- Vi ska dra nytta av att vara en del av en stark koncern. Här vill jag bidra till ökat samarbeta över gränserna, och bjuda in till erfarenhetsutbyte och lärande. Kan vi bygga vidare på våra styrkor, utveckla våra arbetssätt och få in fler medarbetare, kommer vi att kunna bli hur starka som helst, säger Karin Genemo.

Kontakta oss

Karin Genemo
Senior Vice President
2200 Industry, Sweden

Tel: +46 10 850 25 70