miljömässig due diligence stöttade internationell miljardaffär

Det är inte bara priset som är intressant när företag säljs. Det är också viktigt att identifiera risken med affären och i samband med det har miljömässig due diligence på senare år spelat en allt större roll. Genom att undersöka viktiga miljöförhållanden vill man skapa en säker utgångspunkt i handeln med företag och fastigheter.

Det visade sig när den största nordiska distributören och försäljaren av byggmaterial, Stark Group, i november 2017 såldes till den amerikanska kapitalfonden Lone Star för cirka 7,7 miljarder danska kronor.

Det är Ferguson plc, en av världens ledande distributörer av VVS-produkter, som nu har sålt Stark Group till amerikanerna. Beslutet om försäljning togs mot bakgrund av en strategisk analys som visade att det bara fanns några få synergier mellan Fergusons kärnverksamhet i VVS-branschen och Stark Groups markanta profil som distributör och försäljare av byggmaterial.

Okända miljökonsekvenser kan vara kostsamma för ett företag. Därför hade COWI i samband med försäljningen av Stark Group till uppgift att skapa översikt, bidra med specialkunskap och stöd samt prissätta risker och ansvar. COWI levererade bland annat en värdering av jordföroreningar och asbest på 200 platser.


PROJEKTINFORMATION

PERIOD
2017

KUND
Ferguson plc

TJÄNSTER

  • Datainsamling
  • Historisk genomgång av platserna
  • Miljömässiga värderingar
  • Riskanalys
  • Värderingar vid försäljningen

Kontakta oss

Søren Viegand
Market Director
Division Management, Denmark

Tel: +45 56402269

COWI-PROJEKT I VÄRLDEN