Brospecialisten skyddar världens hängbroar

2023.06.26

Med hela världen som arbetsplats reser Fredrik Melén runt som specialist på avfuktning av hängbroar. I hans roll ingår även inspektion, teknisk support, utredningar, analyser och projektledning. 

Hans karriär inom COWI började 2004 med tre år i Danmark efterföljt av tre år i Vancouver. Sedan återvände han till Danmark för att för några månader sen vara stationerad i Helsingborg.

För närvarande leder han COWIs "Storbroar Väst" kontrakt, vilket omfattar ett stort antal olika delprojekt Där utför han och involverade medarbetare allt från inspektioner och analyser till reparationsprojekteringar och underhållsstrategier för broar som Älvsborgsbron, Tjörnbron, Uddevallabron och Svinesundsbron. Utöver detta arbetar han främst med olika avfuktningsprojekt över hela världen. 

Med sina 22 år i branschen är Fredrik en världens främsta och mest anlitade experter inom avfuktning av huvudkablar på hängbroar. Att arbeta internationellt är en utmaning men också en möjlighet att lära sig olika länders normer och kulturella skillnader. Dessutom har han haft privilegiet att se olika delar av världen vilket givit honom värdefulla perspektiv.

Högakustenbron är en av broarna som Fredrik ansvarar för

— Ett av mina fokusområden de senaste 15 åren har varit att utveckla och optimera avfuktningssystem för att skydda hängbroars huvudkablar mot korrosion. Sedan 2004 har vi på COWI utvecklat ett avfuktningsbaserat korrosionsskyddssystem som är "state-of-the-art" för huvudkabelskydd. Detta har framgångsrikt ersatt traditionella korrosionsskyddssystem och helt stoppat vidare korrosion genom att konstant hålla ett torrt luftflöde inuti kablar, säger Fredrik Melén.

Här är några av alla broar i världen som Fredrik just nu jobbar med:

  • George Washington Bridge
  • Ben Franklin Bridge
  • Pierre Laporte Bridge
  • Erskine Bridge
  • Grenlandsbron
  • Strodabron
  • Bömlabron

Kontakta oss

J. Fredrik Melén
Project Manager
Civil Structure, Sweden

Tel: +46 108501082