Foto: Åsa Thulin

Vill du lära dig mer om risken för jordskred längs med Säveån?

2024.04.22

Om du planerar att bygga hus där är svaret självklart. Tack vare en ny hemsida som COWI har skapat finns mycket av informationen du behöver samlad. Lösningen gör det enklare att utveckla nya områden för till exempel bostäder på ett hållbart sätt.

 

Den som planerar att bygga på en plats måste väga in en rad faktorer. Består marken av lera eller berg? Vilka växter och djur kan påverkas av att platsen byter skepnad? Finns det förorenad mark? Om platsen i fråga är nära ett känsligt vattendrag blir listan av frågor ännu längre. Svar finns att hitta men det innebär ett digert detektivarbete med djupdykningar olika rapporter och utredningar.

 

COWI har nyligen slutfört ett projekt för Lerums kommun där målet har varit att samla och tillgängliggöra all fakta om Säveån i Lerums kommun på en och samma plats. Resultatet är en hemsida som ska fungera som kunskapsunderlag för alla som verkar kring Säveån. I Säveåöversikten finns sammanställd information från utredningar inom naturvård, kulturmiljö, rekreation, geoteknik, vattenstatus, klimatförändringar och förorenad mark.

− Uppdraget var att samla och visualisera all information på ett logiskt och intressant som är lätt att ta till sig. Att ha långa texter funkar inte så bra på en hemsida så sidan är istället uppbyggd kring kartor och bilder. När läsaren skrollar i texten ändras kartorna på ett pedagogiskt sätt, säger Anna-Karin Björsne, projektledare på COWI.

Var finns fåglar och fiskar?

Att presentera en digital kunskapsöversikt är ett nytt sätt att arbeta och det har stora fördelar. Sidan blir ett användbart verktyg för att planera hur ett område kan utvecklas, om det så är för ett bostadsområde, en väg eller vad som helst. Översikten visar till exempel vilka naturvärden som finns i och kring ån, och hur detta påverkar möjligheten för en fortsatt samhällsutveckling längs ån. Den visar också risker för ras, skred, erosion och översvämning som finns idag eller som kan uppstå som en följd av exploatering vid åns kanter. 

− Säveån har en komplex omgivning, bara i Lerums kommun rinner den genom tre samhällen. Och det finns problem med stabilitet längs med en stor del av ån, samtidigt som det är Natura 2000-område, naturreservat, skyddsvärt fiskevatten och ett mycket populärt rekreationsområde. Det finns många aspekter att ta hänsyn till och där hjälper vårt arbete till att skapa tydlighet.

Säveån rinner genom fem kommuner, från Vårgårda till Göteborg. Foto: Lerums Komun

Stor nytta för grannkommuner

Hemsidan är levande och kommer att uppdateras av kommunen själv när det kommer nytt material, både vad gäller kända förhållanden och genomförda åtgärder. Säveån rinner genom fem kommuner, från Vårgårda till Göteborg och översikten har ett stort värde även utanför Lerum. Som en del av projektet höll COWI i en workshop där projektet presenterades för representanter från grannkommunerna.

− Det var intressant att se de olika frågeställningar som finns i olika kommuner längs med ån.  I Lerum är skredrisken viktigt men i Göteborg handlar det mer om dagvattenhantering och hur stora hårdgjorda ytor som parkeringar och vägar påverkar ån.  I Vårgårda som har mycket jordbruksmark kring ån är det andra frågor som är viktiga. Allt som görs längs ån har en påverkan, både upp- och nedströms, och det är viktigt att även denna information samordnas på ett bra sätt, säger Anna-Karin Björsne.

Kontakta oss

Anna-Karin Björsne
Specialist
Water and Environment, West, Sweden