COWI har nyligen tagit fram detaljplaneringen för Hålogalandsbron i Norge. Bron kommer att öppnas för trafik 2018.​

COWI klättrar på ENR-listan med nytt, unikt broprojekt

Årets viktiga ENR Global Sourcebook-lista har publicerats, och COWI tar en imponerande bronsmedalj i kategorin för broprojekt. Nyligen fick COWI en order på världens största hängbro, Çanakkale 1915-bron i Turkiet.

19.12.2017

COWI har tilldelats kontraktet för detaljplanering av en unik hängbro över Dardanellerna nära Çanakkale i västra Turkiet.

COWI utför detaljplanering på uppdrag av EPC-entreprenören DLSY, ett joint-venture-samarbete mellan Daelim (Korea), Limak (Turkiet), SK E&C (Korea) och Yapi Merkezi (Turkiet).

Çanakkale 1915-brons spann mäter 2 023 meter: det längsta spannet som någonsin konstruerats för en hängbro. Den nuvarande rekordbron, Akashi-Kaikyo-bron i Japan, har ett spann på 1 991 meter.

Ett kliv uppåt

Det här kontraktet befäster COWIs världsledande position inom design av hängbroar med långa spann. Dessutom banar det väg för en imponerande topp 3-placering i brokategorin i ENR Global Sourcebook, en årlig publikation som sammanställer rangordningar av världens största entreprenad- och konstruktionsföretag räknat i internationella bruttointäkter.

– Vi är stolta över att ha avancerat från förra årets fjärdeplats. Det är ett tydligt bevis på att vi är på rätt väg, säer Henrik Andersen, Senior Vice President för Bridges International.

– Vi är också mycket glada över att ha vunnit kontraktet för detaljplaneringen av den ikoniska Çanakkale 1915-bron. Det är ett erkännande av våra ingenjörers gedigna expertkunskaper och vår långa erfarenhet av att leverera innovativ, byggbar design för stora broar.

Andra ENR-framgångar

Çanakkale 1915-bron ska öppnas för trafik 2023, vid 100-årsjubileet av republiken Turkiets utropande. Den kommer att ingå i ett nytt motorvägsnät som förbinder Europa och Asien.

– Vi har mobiliserat ett riktigt bra team som kan leverera det här fantastiska broprojektet inom en väldigt tuff tidsram, säger Henrik Andersen.

COWI har en fortsatt stark ställning i flera andra ENR-kategorier. Inte minst inom avfall, där COWI behåller sin förstaplacering tack vare stora pågående projekt i till exempel Indonesien, Egypten och Vietnam.  

läs mer

ENR 2017 – de främsta resultaten:
Transport: nr 14 (300,5 milj. dollar)

  • Broar: nr. 3 (83,7 milj. dollar)
  • Motorvägar: nr. 19 (48,3 milj. dollar)
  • Marina + hamnar: nr. 4 (58,3 milj. dollar)
  • Flygplatser: nr. 18 (16,8 milj. dollar)
  • Kollektivtrafik + järnväg: nr. 14 (93.4 milj. dollar)

Vattenförsörjning: nr. 21 (35,8 milj. dollar)

Avfallshantering: nr. 1 (29,6 milj. dollar)

Sammanlagt hamnar COWI på plats 33 av totalt 225 internationella konstruktionsföretag.

Läs mer här.


Kontakta oss

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018