60 meter gångbro bryter isolationen

I byn Rugusa i Rwanda firas invigningen av en ny 60 meter lång gångbro som byggts av ingenjörer från COWI, ett lokalt byggteam och den icke-statliga organisationen Bridges to Prosperity.

23.02.2017

Byn Rugusa i Rwanda har 850 invånare, och fram tills i dag har 20 människor dött här för att det saknas en säker övergång över floden. Bara under 2016 miste tre människor livet.

Den nya Rugusa-bron har byggts av ingenjörer från COWI, ett lokalt byggteam och den icke-statliga organisationen Bridges to Prosperity. Bron ger invånarna i den isolerade byn ett säkert sätt att ta sig till utbildning, ekonomiska tjänster och vård under många år framöver.

Ian Firth, ordförande i Bridges to Prosperity UK Trust och chef för COWIs broverksamhet i Storbritannien, säger:

– Vi är väldigt stolta över teamet som just har kommit hem från Rwanda. För invånarna i Rugusa är den nya bron är så mycket mer än bara en byggkonstruktion över floden. Den kommer att bidra till ekonomiskt välstånd och ge bättre tillgång till vård, utbildning och marknader – och framför allt ökar säkerheten för hela byn

I den här time-lapse-videon kan du se hur den nya hängbron byggdes på bara två veckor.

Fakta om projektet

I mars 2001 såg Ken Frantz, grundare till Bridges to Prosperity (B2P), en bild av några män som under stor fara hängde i rep och hjälpte till att dra varandra över en stor lucka i ett trasigt, högt beläget brospann över Blå Nilen i Etiopien.

Det här fotot i tidskriften National Geographic Magazine var det som ledde fram till grundandet av B2P.

Ken Frantz, som ägde ett byggföretag, beslutade strax därefter att donera tid, pengar och material och engagerade släktingar, vänner och medlemmar i sin Rotary-klubb för att stödja det första Bridges to Prosperity-projektet i Sebara Dildiy i Etiopien.

I dag har det gått 15 år och Bridges to Prosperity har en vision om en värld utan fattigdom som orsakats av att människor isolerats på landsbygden. Tack vare stödet från företag som COWI kan organisationen förändra liv och erbjuda bättre försörjningsmöjligheter till människor i några av världens fattigaste glesbygdssamhällen.

PROJEKTINFORMATION

PLATS:
Rwanda, Afrika

RESULTAT:
Bättre rörlighet

  • Skolnärvaro: ökat med 12 %
  • Besök inom vården: ökat med 18 %
  • Gångtrafik och boskapsförflyttningar: ökat med 100-500 %

Ökad handel

  • Antal detaljhandelsföretag: ökat med 15 %
  • Antal anställda kvinnor: ökat med 24 %
  • Per capita-ökning på två år: 10-20 %

Läs mer:

www.bridgestoprosperity.org/

Kontakta oss

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018