Bild: Linköpings universitet

Studenthuset vid Linköpings universitet är Årets Bygge 2020

2020-04-02

Nu är det klart, Studenthuset vid Linköpings universitet vinner branschens mest prestigefyllda pris - Årets Bygge 2020. COWI har arbetat med projektet sedan start och har på uppdrag av Akademiska Hus ansvarat för konstruktionen av byggnaden.

Studenthuset fick högst betyg inom samtliga av Årets Bygges bedömningskriterier, vilket bidrog till vinsten.

Bygget av Studenthuset stod klart till terminsstarten 2019. Byggnaden tornar upp sig som en röd koloss på Linköpings universitets campusområde och har blivit ett nytt landmärke i staden. Utöver klassrum och drygt 1000 studieplatser rymmer Studenthuset även bibliotek, kontor, kafé och restaurang. Hållbarhet har genomsyrat hela projektet och byggnaden är miljöcertifierad med Miljöbyggnad Guld.

Projektet har präglats av mycket god samverkan mellan alla aktörer. Byggherre är Akademiska Hus, arkitekt är White och byggentreprenör Peab. COWI är huvudkonstruktör och har ansvarat för stomsystem och grundläggning.

– Vi hade förmånen att få arbeta med detta projekt, och jag är så stolt över att byggnaden har fått ett så fint pris. Vi var involverade tidigt, när huset skulle utformas och arkitektens vision skulle förverkligas. Det har ställts stora krav på utformningen. Byggnaden är verkligen häftig på många sätt – allt ifrån ett stort atrium, de hängande bjälklagen i biblioteket som har stort ljusinsläpp, till det speciellt formade taket med solceller. Jag är tacksam för det fina samarbetet som alla inblandade i projektet har haft, säger Roberto Caprile, konstruktör på COWI.

Totalt har Akademiska Hus investerat 460 miljoner kronor i projektet.

Motivering

En tydlig gemensam vision, följd av samverkan mellan alla aktörer, har präglat genomförandet. Projektet har genomsyrats av innovativa lösningar, där bland annat BIM-projektering och parametrisk design har använts på riktigt. En mycket tydlig kostnadsstyrning har möjliggjort den låga byggkostnaden. Vinnaren har fått högst betyg inom samtliga av Årets Bygges bedömningskriterier. Arbetsglädje, stolthet och gott ledarskap har bidragit till att Studenthuset i Linköping nu kan titulera sig som vinnare av Årets Bygge 2020.

Om Årets Bygge

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris och delas ut av Byggindustrin. Tävlingen lyfter exempel på det bästa sektorn presterar utifrån ett helhetsperspektiv gällande kriterierna samverkan, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, säkerhet och teknik/innovation. 

FAKTA

BYGGHERRE:
Akademiska Hus 

BYGGENTREPRENÖR:
Peab Sverige

ARKITEKT:
White

HYRESGÄST:
Linköpings Universitet

KONSTRUKTÖR:
COWI

Kontakta oss

Pontus Haag profile picture

Pontus Haag
Head of Department
Communication, Sweden

Tel: +46 10 850 13 64